U trendu

Više od 400 kilometara starih pruga ide u reciklažu

BEOGRAD – Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije saopštilo je da će u naredne dve godine demontirati i ukloniti oko 435 kilometara starih pruga, na kojima se železnički saobraćaj već decenijama ne odvija i koje nisu planirane za dalju eksploataciju.

Precizira se da se gotovo 400 kilometara tih pruga nalazi u Vojvodini, a da na nekima od njih vozovi ne saobraćjaju više od 40 godina.

„Reč je o 15 pruga čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko ni saobraćajno opravdanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je kompanija ZGOP iz Novog Sada u postupku javne prodaje otkupila oko 25.000 tona šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji će ostati nakon demontaže ovih pruga kao sekundarne sirovine i da će od toga Infrastruktura železnica Srbije zaraditi više od 302 miliona dinara.

Oko 350.000 starih železničkih pragova koji će ostati nakon demontaže pruga, a predstavljaju opasan otpad, preuzeće preduzeće koje na tenderu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobije posao njihovog zbrinjavanja.

„Infrastruktura železnica Srbije“ procenjuje da je vrednost pragova oko 6,8 miliona evra,

Navodi se da će demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta biti oslobođeno oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

U saopštenju se napominje da su mnoge od lokalnih samouprava već iskazale potrebu za takvim zemljištem na kome će moći da se grade putevi, sportski sadržaji, biciklističke ili trim staze i drugi objekti.

Precizira se da će biti uklonjeni pružni pravci Bečej – Senta, Senta – Kanjiža, Sečanj – Jaša Tomić, Sombor – Bački Breg,
Sombor – Riđica, Vladimirovci – Kovin, Bečej – Vrbas, Zrenjanin fabrika – Vršac, Horgoš – Kanjiža, Karavukovo – Bač, Petrovaradin – Beočin, Žabalj – Bečej, Kikinda – Banatsko Aranđelovo, Sombor – Apatin fabrika i Sopot Požarevački – Kostolac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.