U trendu

Više žena preduslov za dalji razvoj startap firmi u SRB

BEOGRAD – Skoro polovina startap firmi u Srbiji uopšte nema žena u menadžmentu, a manje od četvrtine ovih firmi čiji su osnivači muškarci ima žene u menadžmentu, rezultati su istraživanja koje je danas predstavila Inicijativa „Digitalna Srbija“ (DSI).

Na danas održanoj konferenciji koja je okupila vodeće žene u srpskoj startap zajednici rečeno je i da osnivački timovi u kojima ima žena, u proseku imaju 41,3 procenata više non-teć osnivača nego isključivo muški osnivački timovi.

Istraživanje na temu „Žene u srpskom startap ekosistemu” otkrilo je da se osnivačice startapa u Srbiji suočavaju sa brojnim dodatnim specifičnim izazovima, naveo je DSI koji ga je sprovelo uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Direktorka USAID Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti na konferenciji je istakla je da SAD pomažu i podstiču poslovanje manjih preduzeća i tehnoloških firmi u Srbiji.

„Startapi i preduzetnici mogu i treba da budu pokretač srpske privrede, a da bi to uradili potrebno je da uključe još više žena. Nadam se da ćemo svi zajedno raditi na poboljšanju poslovnog okruženja kroz programe i inicijative zasnovane na podacima“, poručila je ona.

Direktorka projekta „Preduzmi ideju“ Bojana Tomić Brkušanin ocenila je da iako Srbiju neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi pak ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene.

„Rezultati instraživanja nam ukazuju da povećanje udela osnivačica ne znači samo rodno ravnopravniji startap ekosistem, već i povećanje multidisciplinarnosti u osnivačkim timovima, što je bitan faktor uspeha razvoja inovativnih ideja”, poručila je ona.

DSI je saopštila da kroz ovaj projekat i druge programe radi na unapređenju startap okruženja i obrazovnog sistem u Srbiji kako bi bilo više mogućnosti za mlade, posebno mlade žene.

Konstatovano je da je objavljivanje izveštaja „Žene u srpskom startap ekosistemu” i okupljanje predstavnika relevantnih međunarodnih i domaćih organizacija dobar pravac za dalju saradnju i zajednička ulaganja u ovoj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar