U trendu

Višnja Rakić: Od septembra u osnovnim školama kreće edukacija o zaštiti potrošača

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana potrošača pomoćnica ministra unutrašnje i spoljne trgovine Višnja Rakić poručila je danas da se od septembra tekuće godine kreće sa edukacijom ečenika osnovnih škola o zaštiti potrošača.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine uz pomoć Ministarstva prosvete organizovalo je edukativno-kreativno takmičenje za učenike osnovnih škola pod sloganom „Iako smo mladi, želimo da znamo“, u OŠ „Mihailo Petrović Alas“, u okviru kog su očenici iz osam Beogradskih škola imali priliku da savladaju osnove zaštite potrošača kroz učešće u kvizu i samostalnim inicijativama pravljenjem i uređenjem štandova.

„Jos od 1983. godine 15. mart se obeležava kao Svetski dan potrošača. Ove godine smo osmislili da deca osnovnog obrazovanja pokažu šta znaju o zaštiti potrošača. Osam škola iz Beograda danas će se takmičiti u znanju, i to je uvod u priču o memorandumu između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstva prosvete“, rekla je za Tanjug Rakićeva.

Od septembra tekuće godine učenici će imati tu čas da se bave temom zaštita potrošača, rekla je Rakićeva, i tom prilikom naglasila da se od dece neće traćiti da uče zakone, već samo osnovna potrošaćka prava.

Ona je istakla da će se prvo početi sa edukacijom nastavnika, a tek onda, kako kaže, oni će na osnovu nastavnog plana i programa edukovati decu uzrasta osnovnog obrazovanja.

Profesorka OŠ „Mihailo Petrović Alas“ Miomirka Sajčić istakla je da je u našem sistemu prosvete „dobro to što se preduzetništvo provlači kroz predmete“.

„To znači da znanje koje su stekli učenici mogu da povežu sa svakom sverom života. Nama iz OŠ ‘Mihailo Petrović Alas’ je pripala čast da budemo domaćini. Naša škola je prvim u Srbiji krenula sa odukovanjem iz oblasti preduzetništva. Starije kategorije učenika će se danas predstaviti sa svojim znanjem, a takođe će imati priliku da sami osmišljavaju izgled štandova koji će simulirati knjižaru, prodavnicu igračaka ili sportske opreme“, rekla je za Tanjug Sajčićeva.

On je istakla da će praksa pomoći učenicima da steknu nova iskustva, i podignu svest o važnosti znanja.

Osnovac Jug Penčić iz OŠ „Mihailo Petrović Alas“ sa Dorćola je sa svojim drugarima napravio štand na temu knjižara.

„Ja smatram da jedna dobra knjžara treba da bude unikatna i drugačija od ostalih. Knjige su znanje, a knjiga bilo kog formata nam pruža znanje koje je moć“, mišljenja je Penčić.

Konstantin Raičević iz OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Mirijeva rekao je da je uz pomoć svojih drugara organizovao štand na kome su izložili sportske rekvizite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar