U trendu

Vlada, poslodavci i sindikati u Srbiji zapoceli pregovore o minimalnoj ceni rada (FOTO/VIDEO)

Vlada Srbije započela je pregovore sa socijalnim partnerima, poslodavcima i reprezentativnim sindikatima, o visini povećanja minimalne zarade za 2022. godinu koju prima oko 350.000 radnika.

Minimalna mesečna zarada u Srbiji ove godine je 30.900 dinara, a predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića je da u narednoj godini bude povećana na oko 35.000 dinara. Svi poslodavci u Srbiji imaju obavezu da zaposlenima isplaćuju bar „minimalac“.

Pre četiri godine Vlada Srbije, poslodavci i sindikati konsenzusom su na Socijalno-ekonomskom savetu (SES), čiji su članovi, dogovorili da se vrednost minimalne zarade povećava i da 2021. godine dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović kaze: „Mi u sindikatu očekujemo da se dogovor iz 2017. koji je postignut konsenzusom na SES ispoštuje. On je trebalo da bude ispoštovan u ovoj godini, ali zbog korone to nije bilo moguće, ali pošto se sada i po pokazateljima Vlade beleže pozitivni rezultati, a da će se taj trend nastaviti i sledeće godine, mislimo da je pravo vreme da minimalna zarada ide gore, a time će rasti i prosečne plate.“

SSSS, prema rečima Mihajlovića, traži da se minimalna mesečna zarada poveća na 39.000 dinara.

„Mislim da zaposleni u Srbiji zaslužuju da prosečne plate idu drastičnije gore, a razlog tome nije samo da bi zadovoljili 350.000 radnika koji primaju minimalac, već hoćemo da u Srbiji zadržimo mlade ljude, radnu snagu. Već sada se pojavljuje problem da ćemo morati da uvozimo strance koji bi radili u našim preduzećima“, dodao je Mihajlović.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srdjan Drobnjaković rekao je da to udruženje privrednika podržava povećanje minimalne zarade u visini rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) u ovoj godini, plus iznos stope inflacije, što je po njihovim proračunima oko šest odsto,

„Naš predlog je da u nekoj boljoj situaciji, kada prodje pandemija, bude neoporeziv deo izjednačen sa minimalnom zaradom, ali kako je to u ovom trenutku nemoguće, mi podržavamo Fiskani savet Srbije koji je rekao u svom prvom predlogu da 18.300 na 26.000 dinara“, rekao je Drobnjaković.

Zakonom o radu predviđeno je da, ukoliko ne postignu saglasnost tri socijalna partnera, konačni iznos minimalne zarade za narednu godinu odredi Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra tekuće godine.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.