U trendu

Vlada RS preuzima Sberbanku, ulaže 15 miliona KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske preuzeće Sberbanku u RS i uložiće 15 miliona konvertibilnih maraka osnovnog kapitala, izjavila je danas ministarka finansija RS Zora Vidović.

Ona je navela da će banka nastaviti da radi pod novim imenom, prenela je RTRS.

„Vlada Srpske će preuzeti i zaštititi banku. Osnivamo novu banku pod novim imenom i nastavlja se rad. Sve je u skladu sa zakonskim procedurama“, kazala je Vidovićeva.

Ona je naglasila da finansijski sistem ostaje potpuno stabilan.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da će novo ime banke biti objavljeno u naredna 24 časa.

„Svaka marka, sva sredstva biće zaštićeni, izvršavaće sve svoje obaveze kao i do sada. Imali smo brzu reakciju Agencije za bankarstvo Srpske“, istakao je Višković.

Direktor Sberbanke u Banjaluci Aleksandar Kesić rekao je da ova banka u RS postoji više od 20 godina i nikada nije imala problema.

„Imamo trenutno dva problema jedan jeste vlasničke akcije Sberbanke, a drugi problem je uopštena panika građana, koju mi svakako razumemo. Građani treba da znaju da mi nemamo nikakvih problema kada je u pitanju isplata, svaka marka građana biće isplaćena i zaštićena“, istakao je Kesić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vlada RS sada vlasnik Sberbanke, što govori da je to garancija samim klijentima za ozbiljnost u okviru koje niko neće ostati bez novca.

Dodik je kazao da je ponosan što institucije Srpske u ovom smislu reaguju da ne dođe do likvidacije Sberbanke, te da se sačuvaju depoziti i više stotina radnih mesta.

„Cilj je da ova banka ne doživi krah jer je važna za naš bankarski sistem“, naveo je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar