U trendu

Vlade i centralne banke spasile ekonomiju od depresije

BEOGRAD – Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva kaže da bi, bez sveobuhvatnih mera pomoći vlada, uključujući i fiskalnu podršku od oko 16 biliona dolara, kao i ogromne podrške likvidnosti od strane centralnih banaka, globalna ekonomska kontrakcija lane bila najmanje tri puta veća i dogodila bi se još jedna velika depresija.

Ona je to izjavila u obraćanju uoči predstojećeg prolećnog zasedanja MMF- a i grupacije Svetske banke, koje se održava između 5. i 11. aprila i to u virtuelnom formatu.

Delegaciju Srbije, kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije (NBS), predvodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u.

Tokom zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih institucija, Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

U radu ovih komiteta Srbija učestvuje preko Konstituence Švajcarske, čija je članica i preko koje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci.
Sastanak Konstituence Švajcarske održaće se u utorak, dok je sastanak Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta planiran za 8. april gde će glavne teme biti suzbijanje pandemije, globalni izgledi privrednog oporavka od posledica pandemije, kao i uslovi u kojima će se oporavak sprovoditi.

Poslednji u nizu je sastanak s guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kome će se razgovarati o preduzetim merama i ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.