U trendu

Vlade SRB i HR uskoro o gradnji novog zeleznickog terminala

VINKOVCI – Predlog privrednika za izgradnju zajedničkog železničkog terminala Srbije i Hrvatske koji bi rasteretio gužve na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, kao i projekat za gradnju infrastrukture radi boljeg snabdevanja gasom uskoro će razmatrati vlade dve zemlje, najavili su danas u Vinkovcima predsednici privrednih komora Marko Čadež i Luka Burilović.

Sastanku u Vinkovcima prisustvovali su i predstavnici udruženja komora iz sektora saobraćaja, energetike, građevinarstva i poljoprivrede.

Predsednik PKS je najavio da će biti predložen i set mera kojima će se ubrzati sanitarna i veterinarska kontrola robe između dva prelaza.

Predstavnici sektorskih udruženja privrednih komora Srbije i Hrvatske razgovarali su danas i o saradnji u građevinarstvu i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Čadež je naveo da je prosečno čekanje teretnjaka na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo oko šest sati, te da to kompanijama stvara velike dodatne troškove.

Dodao je da je prošle godine preko toga prelaza u oba smera prošlo 378.000 kamiona, te zaključio da bi manje čekanja, ubrzanje carinskih procedura i usklađivanje rada inspekcijskih službi učinili poslovanje efikasnijim, a kompanije konkurentnijim.

„Naše privrede su kompatibilne i više povezane nego što mislimo bilo da je reč o sirovinama, poluproizvodima ili proizvodnji. Želimo pred vlade da izađemo sa konkretnim stvarima, novim idejama, ali i zajedno da odgovorimo na izazove. Hrvatska može biti hab za srpski izvoz i uvoz“, kazao je Čadež.

Burilović je izrazio zadovoljstvo zbog kontinuirane saradnje dve privrede i naveo da zajednička saradnja umnogome može da doprinese stabilnosti dve zemlje u vreme krize izazvane sukobom u Ukrajini.

Pomenuo je odličnu saradnju dve komore uz podsećanje da je HGK 2018. godine otvorila predstavništvo u Beogradu. „

„U inostranstvu imamo svega šest predstavnistava, ovo u Beogradu jasno govori koliko je važno za nas srpsko tržište“, rekao je Burilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar