U trendu

Vlahović: Kopaonik biznis forum počinje 5. marta, očekujemo 200 govornika

BEOGRAD – Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum (KBF) biće održan od 5. do 8. marta, a za skup u hotelu „Grand“ na Kopaoniku prijavljeno je oko 200 govornika, koji će učestvovati na 34 panela, tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja, rečeno je danas u Savezu ekonomista Srbije, koji Forum i organizuje.

Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović je na konferenciji za novinare izjavio da će centralna tema KBF biti „Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima-Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan“.

„U radu Foruma učestvovaće guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja će imati uvodno izlaganje, zatim većina ministara u Vladi Srbije iz ekonomskog dela, a na kraju će, kao i obično, govoriti premijerka Ana Brnabić“, rekao je Vlahović.

Od ministara na skupu će učestvovati ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar privrede Rade Basta, ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

Prema Vlahovićevim rečima, Forum će početi polusatnim omažom ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, jer se uskoro navršava 20 godina od njegovog ubistva.

Na KBF će se govoriti o prognozama ekonomske aktivnosti za Zapadni Balkan i Srbiju, digitalizaciji, industriji 4.0, zatim spremnosti za prihvat generacije Z od strane poslodavaca, sektoru osiguranja u vremenima krize, energetskoj bezbednosti, ulozi žena u biznisu,

Posebni paneli biće posvećeni malim i srednjim preduzećima i zdravstvenom sistemu.

„Očekujemo 1.500 učesnika, dolazak delegacija privrednika iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Mađarske. Na Forumu će biti svi najznačajniji srpski privrednici iz bankarskog, osiguravajućeg, IKT sektora, turizma, trgovine, poljoprivrede, farmaceutske industrije. Govoriće i predstavnici javnih preduzeća, domaći i strani ekonomski teoretičari“, naveo je Vlahović.

Dodao je da će na KBF učestvovati i više ambasadora zemalja članica Evropske unije i ambasador SAD, predstavnici akademske zajednice, međunarodnih finansijskih institucija, privrednici, kao i predstavnici privrednih komora regiona.

Vlahović kaže da je želja organizatora da Kopaonik biznis forum ostane platforma za argumentovanu raspravu i kritičku analizu onoga što je urađeno, kao i mesto poslovnog povezivanja i susreta a pre svega dijaloga koji je, kako je istakao, i te kako potreban

Partner KBF biće MasterKard a direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u ovoj kompaniji, Jelena Ristić, istakla je da je poslovno, a pre svega finansijsko tržište Srbije, u prethodnoj deceniji prošlo kroz značajne promene kada je reč o usvajanju savremenih tehnoloških rešenja i promene svesti učesnika na tržištu.

KBF ove godine obeležava značajan jubilej, tri decenije postojanja, a tim povodom će u ponedeljak uveče, 6. marta, biti održana svečana akademija kada će biti prikazan film o istorijatu Foruma i održan koncert klasične muzike

Prema podacima organizatora, kroz Forum je za proteklih 30 godina prošlo više od 15.000 učesnika, održano je više od 400 panela sa oko 4.000 panelista.

Tanjug će i ove godine biti jedan od medijskih partnera Kopaonik biznis foruma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.