Vlasti BiH prekinule pregovore s MMF-om o novom kreditu

SARAJEVO – Vlasti BiH su prekinule kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Po svemu sudeći, vlasti BiH su ponovo obmanule MMF, jer su prihvatile novac Fonda za hitno saniranje posledica korone sredinom godine, a zauzvrat su obećale da će taj aranžman biti priprema za jedan dugotrajniji, koji je trebalo da usledi nekoliko meseci kasnije, ocenjuje portal Indikator.ba.

Nakon što su BiH vlasti dobile i potrošile novac MMF-a za hitne situacije, zatraženo je odlaganje pregovora o novom aranžmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresovanost da se pregovori o tome zaključe, dodaje se u tekstu.

Kako je „Nezavisnim novinama“ potvrdio Endrju DŽuel, rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, od kada je 17. decembra održan poslednji sastanak na kojem se razgovaralo o novom aranžmanu, nije stigao nijedan zahtev vlasti BiH za nastavak pregovora.

„Našu pažnju sada preusmeravamo na završetak konsultacija u skladu s članom IV. Naš tim priprema izveštaj koji ćemo predstaviti Izvršnom odboru MMF-a krajem februara“, rekao je DŽuel.

Kako je objasnio, MMF ima obavezu da prema članu IV napiše redovni godišnji izveštaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

MMF je prvo sačekao da vlasti BiH ispune svoje obaveze i zaključe aranžman, nakon čega je planirano pisanje izveštaja. S obzirom na to da od aranžmana nema ništa, MMF će sada napisati izveštaj bez njega, a o novom aranžmanu bi ponovo počelo da se razgovara najverovatnije na proleće.

Pregovori su zapeli su oko obaveze uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rešavanja obaveza Energetske zajednice, novog modernijeg zakona o elektronskom potpisu i još nekim pitanjima.

DŽuel je rekao da je registar važan jer pomaže u suzbijanju pranja novca, a sličan registar već funkcioniše kad su u pitanju pravni subjekti. Republika Srpska, kako se navodi u tekstu, nije pristala na ove uslove jer smatra da bi to predstavljalo prenos nadležnosti na nivo BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.