U trendu

Vodeći dobavljač u autoindustriji, Brose, dolazi u Pančevo

BEOGRAD – Nemačka kompanija Brose investiraće više od 180 miliona evra u otvaranje fabrike u Pančevu, gde će proizvoditi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje i zaposliti 1.100 ljudi.

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i nemačkog ministra privrede i energetike Petera Altmajera ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose sa predstavnikom te kompanije Tomasom Španglerom.

Vučić je rekao da je ugovorom sa kompanijom Brose predviđeno da ta kompanija otvori prelepu fabriku u Pančevu, u kojoj će biti zaposleno više od 1.000 ljudi, od kojih 400 visoko obrazovanih.

Zahvalio je nemačkoj kompaniji što je izabrala Srbiju i dodao da će prosečna bruto plata u toj fabrici iznositi čak 2.700, a neto 1.700 evra.

Kompanija je deo Brose grupacije, jednog od vodećih dobavljača u autoindustriji, a u Srbiji planira i otvaranje Centra za istraživanje i razvoj, pa će više od 40 odsto planiranih radnih mesta činiti visokokvalifikovani kadrovi.

Nemačka kompanija Brose iz Bamberga sa 26.000 zaposlenih na 63 lokacije u 23 zemlje četvrta je na svetu po veličini porodična kompanija koja snabdeva autoindustriju, navodi se na službenoj internet prezentaciji.

Brose je osnovana 1908. godine, a bavi se sintezom mehaničkih, električnih, elektronskih i senzorskih sistema za vozila i kako se navodi „u svetu svako drugo novo vozilo ima bar po jedan Brose proizvod“.

Eksperti su za mehatroniku i navode da stalno podižu konfor u vozilima, njihovu sigurnost i efikasnost.

„Brose je u prvoj liniji pomažući da se oblikuje budućnost automobila već duže od jednog veka“, njihova je poruka, a kako se navodi ova kompanija garantuje da investira osam procenata svoje dobiti u istraživanja i razvoj.

Na čelu kompanije je Mihael Stošek koji je unuk Maksa Brosea, čoveka koji je osnovao kompaniju.

Kompanija Brose obezbeđuje više od 200 miliona elektromotora snage od 20 do 15.000 vati svake godine i u tome je lider, a proizvodi elektroniku i senzorsku tehnologiju za vrata vozila odnosno za ulaz u vozila kao i tehnologiju za prilagođavanje sedišta u automobilima.

Svoj tehnologiju Brose transferiše i na e-bajkove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.