U trendu

Vojvođanskim vinarima 60 miliona dinara

SREMSKI KARLOVCI – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, uručili su danas, na Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima, vojvođanskim vinarima prve ugovore za investicije u nabavku opreme za proizvodnju vina.

Ukupna vrednost investicije je 60,6 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila polovinu bespovratnih sredstava, saopštila je Pokrajinska vlada.

Milićević je naglasio da je reč o veoma značajnoj meri podsticaja, koja će omogućiti proizvođačima vina da modernizuju svoju proizvodnju.

„Prošle godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu počeo sa subvencionisanjem novih zasada u vinogradarstvu, a ove godine po prvi put subvencioniše nabavku opreme“, kazao je Milićević i dodao da je za vinogradare u Vojvodini veoma značajna i nabavka vinskog analizatora, koji je Pokrajinska vlada finansirala sa 17 miliona dinara.

On je naglasio da Pokrajinska vlada želi da širokim spektrom mera podrži poljoprivredne proizvođače, o čemu govori i 8,3 milijarde dinara koje su ove godine u pokrajinskom budžetu obezbeđene za poljoprivredu.

Milićević je najavio da će se ući u širu akciju brendiranja proizvodnje vina i vinskih regija u Vojvodini, posebno Fruškogorskog vinogorja, ali i subotičke i vršačke regije i drugih.

„I na taj način želimo da osnažimo proizvođače da dođu do brendova, koji će imati prepoznatljiv kvalitet, i da kroz dodatno brendiranje i udruživanje ostvare bolje cene svojih proizvoda“, kazao je Milićević i dodao da će to doprineti i bogatijoj turističkoj ponudi.

Sekretar Radojević je naglasio da je današnja dodela ugovora pokazatelj čvrstog opredeljenja Pokrajinske vlade da usklađuje mere agrarne politike sa potrebama poljoprivrednih proizvođača.

„U prethodnom periodu, nažalost, nije prepoznata potreba ulaganja u vinogradarstvo i vinarstvo, pa je nova Pokrajinska vlada tu oblast uvrstila u jedan od prioriteta“, kazao je Radojević i naveo da su proše godine uložena značaja sredstva za nabavku stubova za podizanje zasada vinove loze, a ove godine za nabavku opreme.

Vrednost tih investicija je oko milion evra, a potpisano je 44 ugovora.

Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta je naglasio značaj saradnje Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Poljoprivrednog fakulteta na projektima koji doprinose intenziviranju poljoprivredne proizvodnje i poboljšanju uslova za proizvođače vina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.