U trendu

Volmart prekida prodaju cigareta, pale akcije duvandžija

NJUJORK – Akcije duvanskih kompanija u SAD su pale nakon što je Vol Strit Žurnal (WSJ) objavio da trgovački lanac Volmart obustavlja prodaju cigareta u nekim prodavnicama, što je podstaklo strah investitora da bi i drugi trgovci mogli da učine isto.

Altrija grupa, koja distribuira cigarete, pala je za 1,6 posto na trgovanju pre zvaničnog otvaranja NJujorške berze, dok je Britiš Amerikan Tobako zabeležio neznatnu promenu vrednosti akcija u Londonu, nakon što je na prethodnoj sesiji bio u porastu za 1,2 procenta, prenosi „Blumberg NJuz“.

Volmart će prekinuti prodaju cigareta u nekim prodavnicama u Kaliforniji, Floridi, Novom Meksiku i Arkanzasu, o čemu je vođenja interna debata u tom maloprodajnom lancu, navodi list, pozivajući se na neimenovane ali pouzdane izvore.

U pojedinim radnjama, cigarete će na policama zameniti samouslužne registar kase za plaćanje i ponuda slatkiša i hrane.

WSJ je citirao neimenovanu portparolku koja je navela da Volmarta ne planira da obustavi svu prodaju cigareta i da preduzima korake da prodajni prostor koristi efikasnije. Iz kompanije nisu odmah odgovorili na zahtev „Blumberg NJuza“ za komentarom.

Volmart je takođe pooštrio politiku prodaje oružja i municije poslednjih godina. Osim toga, ovo nije prvi prodavac koji je zaustavio prodaju cigareta u SAD, budući da je pre njega to učinio Target 1996. godine.

Proizvođač duvana i duvanski proizvoda Imperijal Brends je nakon izveštaja WSJ-a zabeležio smanjenje prvobitnih dobitaka po akciji, usporivši rast cene na 0,9 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar