U trendu

Volstritu preti epski kolaps, gori nego 1929. godine

VAŠINGTON – Američki političar Ron Pol upozorava da je Volstrit osuđen na pad od 50 procenata ili više i na kolaps nalik onom iz 1929. godine.

„Jednom kada aktuelna volatilnost pokaže da se tržište bikova (intenzivnog rasta) neće obnoviti, ljudi će da požure prema izlazima (rasprodaji deonica)“, izjavio je nedavno Pol za američku tv mrežu CNBC.

Upozorio je da bi ovogodišnje negativne korekcije na Volstritu mogle da budu najava epskog kolapsa privrede, i da bi se taj kolaps mogao dogoditi i pre nego što investitori misle.

Volstrit će, prema rečima bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata, postati sve ranjiviji, što će izazvati stanje u privredi slično Velikoj depresiji.

„Moglo bi biti gore nego 1929. godine“, izjavio je Pol u intervjuu za CNBC.

Te godine, američka berza je pala za skoro 90 odsto, a privreda se sunovratila.

Pol već godinama upozorava da je pad Volstrita neizbežan, prenosi CNBC, i dodaje da je, prema njegovim rečima, aktuelni američko-kineski trgovinski rat sve veći faktor rizika za privredu.

Kao uzrok svih problema, Pol je naveo politiku kvantitativnog labavljenja američke Uprave federalnih rezervi SAD-a, koja je, kako tvrdi, stvorila „najveći mehur u istoriji čovečanstva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.