U trendu

Vraćanje cena na 15. novembar važna poruka potrošačima

BEOGRAD – Mera da se cene brašna, suncokretovog ulja, šećera, svinjskog mesa i dugotrajnog mleka vrate na nivo od 15. novembra dobra je, pre svega psihološki, jer se potrošačima šalje poruka da su cene na srpskom tržištu stabilne, rekao je danas sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

On je naglasio da je važno što je mera ograničena na 60 dana i što su njom obuhvaćeni svi u lancu snabdevanja – i proizvođači, i veletrgovci i trgovci.

Malinović je objasnio da je na globalnom nivou značajno veća tražnja za prehrambenim proizvodima u odnosu na 2020. godinu, kao i da je već drugu godinu zaredom slabiji prinos poljoprivrede.

„To je na globalnom nivou dovelo do značajnog rasta cena, a vidi se i kod nas“, rekao je on.

Dodao je da u Srbiji ni trgovci, ni proizvođači, marže dugo nisu menjali.

„Trgovci su poslednji zbog kojih cene idu na gore. Oni marže godinama nisu menjali. Suštinski sve ulazne komponente su poskupele, i zato je važno da je uredbom obuhvaćen ceo lanac snabdevanja, ne samo maloprodajna cena“, rekao je on.

Naveo je da proizvođači imaju povećanje cene energenata, uvoznih komponenata za proizvodnju zbog transporta i logistike, što je dovelo do rasta njihovih cena.

„Nisu ni proizvođači menjali marže, kao ni trgovci, ali su globalni trendovi doveli do toga da mi kao potrošači plaćamo višu cenu“, rekao je on.

Komentarišući uredbu o vraćanju cena na 15. novembar, rekao je da je dobro da njome nisu obuhvaćene akcijske cene i cene koje su tada bile aktuelne po različitim oblicima sniženja ili rasprodaja.

„Isključivo se odnosi na redovne cene, bez obzira na brend proizvoda u toj kategoriji“, objasnio je on.

Kako ne bi došlo do nestašića, odlukom je propisano da proizvođači moraju da isporučuju jednake količine proizvoda kao polovinom novembra.

„Uredba je jasna, dobro je propisan mehanizam kontrole. Uz knjige evidencije prometa, i druge računovodstvene isprave, tržišni inspektor veoma jasno može da utvrdi koja je redovna cena bila 15. novembra za svaki pojedinačni proizvod na polici, i da se proveri da li je vraćena na tu cenu ili nižu“, objasnio je on.

Dodao je da će i roba koju su u međuvremenu nabavili po višim cenama sada morati da prodaju po cenama od 15. novembra.

„To će biti opterećenje za trgovce. Verujem da će kompletan lanac snabdevanja da se tome prilagodi. Interes celog lanca snabdevanje je da tržište ostane stabilno“, rekao je on.

Kako je ocenio, za sada u Srbiji postoje stabilno snabdevanje i tržište razvijene konkurencije, jer nema dominantnih igrača koji bi mogli da zloupotrebe ovaj mehanizam koji je država iskoristila.

Malinović je apelovao da se u Srbiji nastavi sa jačanjem ekonomskog patriotizma, da se motivišu građani da kupuju domaće, što će omogućiti da posledice globalnog rasta cena na naše ekonomiju budu manje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar