U trendu

Vrbas spreman za početak gradnje pruge Subotica – Novi Sad

VRBAS – Sva preduzeća i službe u Vrbasu spremne su da pruže logističku podršku za efikasan početak radova na gradnji brze pruge Subotica – Novi Sad, saopštila je danas ta vojvođanska opština.

Dodaje se da su o pripremnim aktivnostima koje je potrebno obaviti pre početka radova na deonici koja prolazi kroz Vrbas, smeštanju materijala i uređenju železničke stanice razgovarali predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, rukovodioci nadležnih lokalnih službi i preduzeća i predstavnici JP Infrastrukture železnice Srbije i konzorcijuma kineskih kompanija CRI i ČČ koje izvode radove..

„Opština Vrbas i sve njene službe i preduzeća pružiće prateću logističku podršku, koja je neophodna da se projekat od značaja za celu Vojvodinu i Srbiju realizuje u predviđenim rokovima. Izgradnja nove, brze pruge veoma je značajna za Vrbas i sve naše stanovnike i privrednike“, izjavio je nakon sastanka Rojević.

On je naglasio da je za Vrbas kao industrijski centar buduća brza pruga važna za prevoz roba i usluga.

„Uz to, nova pruga će omogućiti brže i efikasnije privlačenje stranih investicija i unapređenje privrednog ambijenta u našem gradu. Na taj način moći ćemo bolje da iskoristimo sve potencijale i mogućnosti razvoja koje obezbeđuju predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije“, rekao je Rojević.

Pruga Novi Sad-Subotica duga je 108 kilometara i deo je međunarodnog koridora Beograd- Budimpešta.

Ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom, a projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, kao i ugradnju nove elektrotehničke infrastrukture za velike brzine.

Radove vredne oko 1,16 milijardi dolara izvodi kineski konzorcijum Čajna Reilvej Internešenel i Čajna Komjunikejšns konstrakšn kompani, s planiranim rokom završtka od 33 meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar