Vrhovni sud u Manili posle 14 godina poništio sporazum s Kinom i Vijetnamom

MANILA – Vrhovni sud Filipina proglasio je danas nelegalnim sporazum koji je ta zemlja potpisala 2005. godine o istraživanju nafte i gasa sa kineskim i vijetnamskim firmama zbog toga što na osnovu filipinskog ustava nije dozvoljeno stranim subjektima da eksploatišu filipinske prirodne resurse.

Sud nije dao objašnjenje zbog čega je odluka usledila 14 godina nakon što je podneta peticija.

Vrhovni sud je poništio dogovor između državne Filipinske nacionalne naftne kompanije, Kineske nacionalne ofšor naftne kompanije i Vijetnamske naftne i gasne korporacije koji je pokrivao površinu mora od 142.886 kvadratnih kilometara za istraživanje nalazišta nafte i gasa.

Sud je naveo da kompanije uključene u istraživanje prirodnih resursa moraju biti u većinskom vlasništvu Filipina.

Odluka suda o sporazumu, koji je istekao 2008, mogla bi da
iskomplikuje i napore Kine da oživi razgovore sa Filipinima o istraživanju nafte i gasa u oblastima Južnog kineskog mora koje nisu sporne, preneo je Rojters.

Filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi, uoči posete
Kini prošle sedmice, rekao je da Filipini moraju da pronađu način da eksploatišu svoje neiskorišćene rezerve energije u svojoj isključivoj ekonomskoj zoni, čak i bez stručnosti Kine.

Kina polaže pravo nad gotovo celim Južnim kineskim morem.

Kina i Filipini su decenijama u sporu zbog pitanja suvereniteta i prirodnih resursa u Južnom kineskom moru, koji je doveo do značajnog arbitražnog slučaja 2016. godine u kojem je pobedila Manila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.