U trendu

Vrtoglavi skok neto profita Fokskona u prvom kvartalu

TAJPEJ – Neto dobit tajvanskog proizvođača potrošačke elektronike, Fokskona, porasla je u prvom kvartalu 2021. godine na 28,2 milijarde tajvanskih dolara (1,0 milijarda američkih dolara, USD), objavila je danas ta kompanija, partner američkog Epla.

Profitabilnost Fokskona je vrtoglavo skočila, budući da je u prvom promesečju prošle godine neto profit iznosio samo 2,1 milijardu tajvanskih dolara (75,1 miliona USD) zbog korona mera ograničenja uvedenih na početku izbijanja pandemije, koje su dovele do povremenih obustava rada fabrika.

Iz Fokskona su naveli da je prodaja potrošačke elektronike, uključujući pametne telefone i nosive uređaje, što je segment koji predstavlja njegov najveći izvor prihoda, porasla za više od 15 odsto u periodu januar-mart u odnosu na prvo tromesečje 2020, a isti procenat rasta zabeležili su i računarski proizvodi poput laptopa, prenosi Rojters.

Prihodi su u prvom kvartalu skočili za 45 procenata u odnosu na godinu ranije na 1,34 biliona tajvanskih dolara (47,9 milijardi USD). To je najveći prihod Fokskona u prvom kvartalu ikada.

Akcije kompanije su ove godine zabelžile rast vrednosti od 14 posto, a danas su zaključile trgovanje na tajvanskoj berzi s dobitkom od 1,5 procenata.

Fokson je takođe saopštio da očekuje nastavak rasta prihoda u drugom kvartalu za 15 odsto, jer procvat rada od kuće, podstaknut korona pandemijom, povećava tražnju za potrošačkim uređajima kao što je Eplov ajfon, koji se sklapa u njegovim fabrikama, iako je prisiljen da naglo smanji proizvodnju u Indiji u kojoj hara kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.