Vučić: Biće povećane i plate i penzije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će razgovori sa MMF o povećanju plata i penzija biti finalizovani do kraja oktobra i poručio da će povećanja plata i penzija biti.

„Povećanje plata i penzija će biti. Tačka.“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Premijer je naveo da će razgovori o povećanju plata i penzija sa MMF biti finalizovani krajem oktobra, kada će biti doneta konačna odluka.

Dodao je da je vrlo konzervativan po tom pitanju i da ne prihvata preoptimistične prognoze, ali da će Srbija, uz tu vrlo konzervativnu i pesimističnu prognozu i Srbije i MMF, imati povećanje plata i penzija.

Vučić uveren u pozitivnu ocenu MMF

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija ispunila svoje obaveze iz programa MMF i izneo uverenje da će ova važna finansijska institucija dati pozitivnu ocenu našoj zemlji.

On je na konferenciji za štampu naglasio da sprovođenje programa MMF dobro napreduje.

„Ako smem nekoliko dana pre završne konferencije MMF da kažem da je Srbija ispunila svoje obaveze iz programa i dobićemo, uveren sam, u pozitivnu ocenu te važne finansijske institucije. To znači da smo dobro radili i dobro se ponašali, odgovorno preduzimali važne korake“, podvukao je Vučić.

O ozbiljnoj i stabilnoj državi svedoči, dodao je, dobar balans fiskalne i monetarne politike uz nisku inflaciju.

„Voleli bismo da je inflacija bila nešto veća i da imamo veći rast BDP. Uveren sam da će MMF promeniti svoju procenu za 2015. i da će ona biti +0,5, umesto -1“, objasnio je Vučić.

Pokretanje druge peći u Smederevu i pospešivanje proizvodnje u Azotari naveo je kao dalje mere koje će podstaći srpsku privredu.

„Imaćemo plus 1 u ovoj godini, što je izvanredan rezultat. Čestitao bih na tome građanima Srbije“, naglasio je Vučić rekavši da Srbija može da se ponosi doslednošću i odgovornošću u sprovođenju svog programa.

Vučić: Ne zna Tači šta su izvršna ovlašćenja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, pred novu rundu dijaloga u Briselu, rekao je da mnogi, a ni kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.

Na pitanje šta će srpska strana odgovoriti nakon što je Tači izjavio da neće prihvatiti izvršna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, on je, na konferenciji za štampu rekao da „ne zna Tači šta su izvršna ovlašnjenja“.

Vučić je kazao da su mnogi izvršna ovlašćenja pročitali kao floskuku i da ne znaju da mu odgovore kada ih pita šta je to, o čemu je reč.

Tači je u svojoj izjavi podvukao da Kosovo neće dozvoliti da se stvara nova Republika Srpska, što je srpski premijer prokomentarisao rečima: „Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je BiH“.

„Mi idemo u Brisel da se dogovorimo. Nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na KiM. Idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i dogovorimo“, naglasio je Vučić.

Konstatujući da ne voli da igra igru prebacivanja krivice, ali da je prošli put, jedini do sada, rekao da je prištinska delegacija došla da ne potpiše ništa, Vučić je zakjučio: „Nadam se da će se sutra ta situacija promeniti“.

O izborima do kraja septembra, partijski razlozi su „za

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji više razloga za i protiv održavanja vanrednih parlamentarnih izbora ali da će odluku o tome doneti do kraja septembra.

Vučih je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su mu poručili i da će se iznenaditi kad vidi rezultate izbora, što je prokomentarisao sa:“dobro, iznenadiću se“.

Kako je dodao izbori su oblast u kojoj nema iznenađenja i dodao da su tu stvari jasne kao što je na primer da Crvena Zvezda ne može da pobedi Real Madrid ili Čelsi…

„Nije lopta okrugla kako to ljudi govore“, dodao je navodeći da ništa nije tako predvidljivo kao rezultat izbora i naveo da je to u politici najlakše predvidiva stvar.

Objasnio je da bi po opštoj atmosferi rado izabrao opciju izbora i da je lično tome sklon, ali i podvukao da za vreme izbora gotovo da staje ekonomija.

„Svi partijski razlozi su za, lični je da idemo na izbore, ovo je jedini razlog protiv. Videćemo do kraja sptembra“, rekao je premijer.

Strašna država koja traži da se plate udžbenici

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da smo u prošlosti „besplatne“ udžbenike plaćali ustvari duplo skuplje pa je deficit Beograda bio 21 odsto i upitao kakva je to „strašna država“ u kojoj se kupuju knjige za decu.

Vucić je komentarišući pisanje pojedinih medija o 150 evra koje bi trebalo izdvojiti prosečno za udžbenike rekao da mu je teško da prihvati činjenicu da nigde ne može da pročita koliko su para građani Srbije potrošili po morima širom sveta, ali da se piše o tome koliko će koštati udžbenici i rekao da se udžbenici svuda plaćaju.

Kako je objasnio „one besplatne smo plaćali duplo skuplje“ pa je deficit Beograda bio 21 odsto.

Kako je rekao rpoblem je što se udžbenici kupuju a ne koliko smo para spiskali na more.

„Kakva je to strašna država u kojoj bi kupovali knjige za decu“ upitao je premijer.

Kako je dodao zbog onih koji su lagali da su knjige dzabe i koji su davali penzionerima po 3-4000 dinara na tri – četiri meseca da bi kupovali njihovu ljubav sada mora da se uzima od tih istih penzionera i od plata da bi se te pare vratile.

Kako je rekao sada se te 3000 vraćaju kao 10.000 dinara zbog kredita koje su prethodne, nedomaćinske vlasti, uzimale.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.