U trendu

Vučić: Novi aranžman sa MMF-om mogao bi biti zaključen tokom leta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da očekuje da novi aranžman Srbije s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) bude zaključen tokom leta, saopštio je njegov kabinet.

Vučić je s misijom MMF-a, koju je predvodi šef Misije u Beogradu Džejms Ruf, razgovarao o prethodnom trogodišnjem aranžmanu, okončanim u februaru ove godine, ugovaranju novog, kao i o povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

Kako je saopšteno, Vučić je rekao da je spreman da razgovara s premijerkom Anom Brnabić o pronalaženju načina za povećanja penzija tako da svi penzioneri budu zadovoljni.

Ruf je istakao da nakon uspešno završenog trogodišnjeg aranžmana srpska ekonomija nastavlja rast na zdravim osnovama.

MMF očekuje da će Srbija u 2018. godini ispuniti predvidjenu stopu rasta od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da taj rast može da bude i veći, navodi se u saopštenju i dodaje da je Vučić naglasio da je taj rast zasnovan na investicijama, izvozu i potrošnji.

Razgovarano je i o povećanju budžeta za kapitalne investicije za narednu godinu jer MMF procenjuje da će Srbija ostvariti značajan suficit i ove godine.

Dogovoreno je da se zajednički radi na završetku procesa privatizacije velikih preduzeća kao što su RTB Bor, Petrohemija, MSK i da se proces pronalaženja strateških partnera ili privatizacija završi u ovoj godini.

Misija MMF, po saznanjima „Politike“, završava posetu Srbiji bez dogovora o novom aranžmanu iz proceduralnih razloga jer Srbija posle ostavke Dušana Vujovića nema ministra finansija.

Ranije je najavljivano da će novi program s MMF-om, koji ne bi bio finansijski već savetodavni, nazvan „čuvarkuća“ biti u primeni od leta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar