najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: Potpisivanje ugovora o prodaji Železare za nekoliko dana

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil bude potpisan za nekoliko dana i da Evropska unija neće imati primedbi na ugovorene uslove prodaje.

“Ponuda Hestila je veoma dobra, nadam se da neće biti nekih nepredvidjenih stvari”, rekao je Vučić novinarima na Aerodromu Batajnica.

Vučić je objasnio da Brisel traži da država ne subvencioniše železare koje imaju problem zbog niske cene čelika.

“Jedna mediteranska zemlja je dala 760 miliona evra za svoje čeličane i nije dobila odgovor Brisela. Nadamo se da ćemo imati podršku iz Brisela i ako završimo prodaju Železare u Srbiji će biti sve drugačije”, kazao je Vučić.

On je dodao će uspešno poslovanje Železare imati veliki uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji ove godine može da bude značajno veći od planiranih 1,75 odsto, a sledeće od 3,5 do četiri procenta, što bi Srbiju približilo standardu života u EU.

Vučić je kazao da Hestil planira da u naredne dve godine u Železaru investira 980 miliona dolara, od čega 60 odsto u prvoj godini.

“Jedva čekam da stavimo potpis na ugovor o prodaji Železare i posle toga mogu da idem na odmor”, kazao je Vučić.

Vlada Srbije je juče prihvatila ponudu Hestila (englesko ime Hbis) za kupovinu Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra.

Ta kompanija planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Cilj investicija Hestila od 300 miliona evra u osnovna sredstva i infrastrukturu Železare, kako je navedeno u ponudi, je da se postepeno modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi proizvodni program i unapredi ekološko okruženje, a veliki značaj za fabriku će imati ulaganje u galvanizaciju (pocinkovanje) za gradjevinsku i auto industriju.

Zaposlenima u Železari biće isplaćivane zarade i druge beneficije koje su do sada imali, regulisane postojećim kolektivnim ugovorom.

Ugovor o prodaji Železare biće potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Hestil je najveći proizvodjač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, medju kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike