U trendu

Vučić: Srbiji potrebna mala revolucija u IT sektoru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Novom Sadu da je da je Srbiji u sektoru informacionih tehnologija (IT) potrebna „prava mala revolucija u narednih pet ili šest godina“.

„Zato ćemo da ulažemo još više u IT sektor i nikada nećemo biti zadovoljni količinom ulaganja. Biće potrebno mnogo, ali smo uspeli da prepoznamo šansu u tome“, rekao je Vučić.

Vučić je tokom obilaska kompanije Šnajder elektik (Schneider Electric) DMS u Novom Sadu gde je njen centar za razvoj softvera za upravljanje elektrodistributivnim mrežama, rekao da je Srbija već prepoznata kao zemlja IT-ja.

„Jednom prilikom su za mene rekli da sam ‘premijer iz zemlje Nordeusa’, što govori da smo prepoznati kao zemlja sa jakim IT sektorom“, rekao je Vučić misleći na jednu od vodećih IT kompanija u Srbiji.

Direktor kompanije Šnajder elektrik DMS Dragan Popović rekao je da je na današnjem sastanku s Vučićem razgovarano o obrazovanju novih stručnjaka i privrednom okruženju, kao i o načinima kako Vlada Srbije može da doprinese kreiranju novih uslova i u zemlji i u inostranstvu.

„Ono što bi Vlada mogla da uradi je da tokom svojih poseta inostranstvu ili prilikom razgovora sa investitorima, skrene pažnju na jake kompanije u Srbiji“, rekao je Popović.

On je dodao da je u narednom period najvažnija podrška koju će fakulteti u Novom Sadu dobiti u vidu izgradnje zgrade IT parka.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će IT sektor u Novom Sadu i Srbiji dobiti „sinergiju pomoći“, jer će na njegovom razvoju raditi sva tri nivoa vlasti  –  republičkom, pokrajinskom i gradskom.

„U okviru Razvojnog fonda Vojvodine, na čijem sam čelu, razradjena je linija za podršku IT kompanijama. Pre desetak godina u Novom Sadu smo imali svega par stotina zaposlenih u ovoj oblasti, a sada ih je blizu 10.000“, rekao je Mirović.

Premijer Srbije je odgovarajući na pitanje o stanju u petrohemijskom sektoru rekao da radnici MSK iz Kikinde i Azotare i Petrohemije i Pančeva ne treba da se brinu o svojoj budućnosti.

Naveo je da Petrohemija ima 50 miliona evra na računu i da to preduzeće nema problema u redovnom poslovanjuu, kao ni Azotar za koju ima više zainteresovanih kupaca.

„Problem je jedino MSK, na kojem se radi sa Rusima na dnevnom nivou“, rekao je Vučić i dodao da je on optimista da će taj problem, koji se odnosi na povoljniju nabavku gasa, biti rešen.

Kompanija Šnajder Elektrik DMS se bavi istraživanjem, razvojem i softverskim inženjeringom u oblasti elektroenergetike, a u Srbiji zapošljava više od 1.000 stručnjaka i oko 100 saradnika s Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, medju kojima je 40 doktora nauka.

Ta kompanija u Srbiji godišnje stipendira više od 250 studenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.