U trendu

Vučić: Vlada Srbije i o Galenici

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je rešavanje problema farmaceutske kompanije Galenika jedno od bitnih pitanja s kojim se suočava Vlada Srbije.

On je rekao na konferenciji za novinare i da tu spadaju i problemi s Gošom iz Smederevske Palanke kao i priprema za novi dolazak Misije Medjunarodnog monetarnog fonda u Srbiju.

Vučić, koji je i lider Srpske napredne stranke, u sedištu te partije rekao je i da Vlada tek treba da vidi šta će sa Gošom, koja je, kako je dodao privatizovana 2007. godine.

Postupak privatizacije Galenike je poništila Vlada Srbije, na predlog komisije koja je pregovarala sa jedinim ponudjačem za kupovinu udela u toj beogradskoj farmaceutskoj kompaniji.

Ponudu je dostavio samo britansko-ruski konzorcijum Fontijer farma Petrovarks sa kojim nije postignut dogovor zbog dugova Galenike prema bankama od oko 70 miliona evra. Galenika duguje i državi oko 160 miliona evra.

Vlada Srbije produžila je do 30. septembra rok do kada je državnim poveriocima preporučeno da ne naplaćuju prinudno dugove „Galenike“, rečeno je nedavno agenciji Beta u Ministarstvu privrede.

Prethodni rok bio je 31. mart, koji je utvrdjen posle poništenja postupka privatizacije Galenike.

Kako se navodi, Vlada Srbije preporučila je državnim poveriocima da ne pristupaju prinudnoj naplati prema Galenici do postizanja konačnog dogovora sa komercijalnim poveriocima, najkasnije do 30. septembra 2017. godine.

Ministarstvo privrede navelo je da trenutno sprovodi aktivnosti na pronalasku adekvatnog modela postupka privatizacije, kojim bi se izmedju ostalog predvidelo uslovno finansijsko restrukturiranje, odnosno način namirenja poverilaca Galenike u slučaju uspešne privatizacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.