U trendu

Vujanic: Nivo bezbednosti u saobraćaju na nivu proseka EU

BEOGRAD – Stepen bezbednosti u saobraćaju u Srbiji je na nivou standarda EU, a broj stradale dece u saobraćaju je dva ipo puta manji nego devedesetih godina, rekao je danas stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić.

On je naveo da je tokom 2001. godnine 1.274 lica izgubilo život u saobraćajnim nesrećama, dok je nešto manje od 40.000 ljudi povređeno, a da je 2014. bilo 536 poginulih i oko 19.000 povređenih.

Vujanić je zaklkjučio da podaci ukazuju na to da je bezbednost sobraćaja u našoj zemlji u poslednjih godina podignuta na viši nivo i da su brojevi nastradalih i povređenih u saobraćaju prepolovljen od kako je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja 2006.

„Došli smo na nivo proseka EU“, poručio je Vujanić gostujući na Tanjugu.

Vujanić je upozorio da je učesnik u saobraćaju svako ko izađe iz kuće na ulicu i da samamim tim građani moraju biti odgovorni i poštovat pravila poropisana Zakonom, bilo da su pešaci ili vozači.

Kazao je da su deca najosetljiviji učesnici u saobraćajau i istakao da je broj stradale dece u saobraćaju je dva ipo puta manji nego devedesetih godina, jer je ograničenjem brzine u naseljenim mestima povećana opreznost vozača.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja smatra da se Zakon mora doslovno primenjivati, kao i da bi trebalo da se slede trendovi evropskih zemlja koji su se pokazali kao delotvorni u suzbijanju rizičnog ponašanja u saobraćaju.

Naveo je primer Švacarske gde se kazne za prekoračenje brzine i kršenje propisa naplaćuju u skladu sa platežnom moći vozača, kao i vrednosti samog automobila.

Takođe, naglasio je da pravila moraju biti jasno definisana i dodao da mnogi vozači motocikala ne nose propisno kacigu, bas zbog toga jer u zakonu nije bilo izričito navedeno da vozač mora kacigu nositi na glavi.

On je rekao i da nepoznavanje Zakona, nije opravdanje za neodgovorno ponašanje.

Vujanić je u šali kazao i da bi kazne u Srbiji bile delotvornije ukoliko bi policajci smeli da neodgovornom vozaču umesto novčane kazne lupe šamar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.