U trendu

Vujovic: Deponiju u Sovljaku pretvaramo u zelenu povrsinu

BOGATIĆ – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas početku radova na sanaciji deponije u naselju Sovljak u Bogatiću, na kojoj se 30 godina nepravilno odlagao otpad, a koja će biti sanirana i rekultivisana uz podršku ovog Ministarstva.
Vujović je istakla da se prvo radi sanacija deponija na koje su građani ukazivali kao na goruće probleme, a jedna od takvih je i deponija u Sovljaku.
„Ona je veliki ekološki problem u ovom delu Bogatića a problem je što se ovakva smetlišta uglavnom nalaze u naseljenim mestima i smetaju građanima. U blizini ove deponije nalazi se više od sto kuća, a na svega nekoliko metara voćnjaci i proizvodnja zdrave hrane“, istakla je ministarka.

Navela je da je od meštana čula da zbog neprijatnih mirisa, posebno u letnjim mesecima, ne mogu da otvore prozor i da ta slika mora da se menja.

„Na tome intenzivno i radimo. Neophodno je da sve radimo po najvišim svetskim standardima, a ovde u Sovljaku, gde je otpad nepravilno odlagan decenijama, po završetku projekta biće ozelenjena i pošumljena površina“, rekla je ministarka.

Dodala je da je plan da se zatvori još jedna deponija u Bogatiću.

Vujović je istakla da su ove godine potrošena značajna sredstva za projekte zaštite životne sredine i da država rešava problem upravljanja otpadom za čitav kraj.
„Izgradnjom regionalnog i reciklažnog centra u Valjevu, koja počinje cledeće godine, biće rešen problem odlaganja otpada za ceo okrug. Valjevo je jedan od osam centara koje gradimo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj“, navela je ona.

Naglasila je da će shodno utvrđenim planovima i prioritetima za sledeću godinu biti građeno stotine kilometara kanalizacione mreže, prečistači otpadnih voda i moderni regionalni centri za upravljanje otpadom.

„Sva mehanizacija koja je prethodnih godina gradila puteve, škole i bolnice, sada će biti preusmerena na izgradnju zelene infrastrukture“, rekla je ministarka, dodajući da će to značajno unaprediti kvalitet života građana Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.