U trendu

Vujović: Do kraja godine očekujem veće plate i penzije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da očekuje da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, ali i da neće u punom iznosu biti vraćene na staro.

„Uštedeli smo značajan deo i sada želimo da izađemo građanima u susret što su aktivno sudelovali u fiskalnoj konsolidaciji i da korigujemo plate i penzije, ali to sigurno neće biti vraćanje odmah na isto“, rekao je Vujović.

On je rekao da je nakon šest meseci deficit budžeta manji od planiranog i dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom, te da iznosi tek jedan odsto BDP-a. To Srbiju svrstava, kako je naveo, u pet odsto najuspešnijih zemalja Evrope.

„Kad se krenulo u fiskalnu konsolidaciju, deo penzija smanjen je za 5,8 ili šest odsto, a plate oko 10 odsto i uštedeli smo znacajan deo. Sad mslimo da moramo da ponudimo građanima neku vrstu nagrade“, rekao je ministar.“

Vujović je podsetio da stručna javnost smatra da je sigurnije da se ne povećavaju primanja ali, rekao je on, to nije uvek rešenje.

„Sigurnije je da ne radimo ništa, ali kreće se uvek od toga šta želimo da uradimo. Premijer Aleksandar Vučić je to obećao, te će se tako i raditi“, rekao je Vujović istakavši da bi povećanje bilo signal građanima da se vidi svetlo na kraju tunela.

Ministar je naveo da će se do kraja godine, nakon druge revizije aranžmana sa MMF-om koja će biti završena u septembru, znati preciznije da li je to i u kojoj meri moguće.

„Nadam se da ćemo do kraja godine da potvrdimo ono što očekujemo“, rekao je on dodajući da bi skoro godinu dana nakon što je Srbija zaključila sporazum sa MMF trebalo bi da su se stvorili uslovi za to.

Vujović je poručio da je aranžman sa MMF-om napravljen da bi se u budućnosti stvorila osnova za povećanje plata i penzija, i to ne do nivoa na kojem su bile, već da se povećaju i više.

Ministar je takođe podsetio da će Misija MMF-a boraviti u Srbiji od 20. avgusta do 2. septembra.

Zakoni u skuštini dobra priprema za dolazak MMF

Vujović izjavio je da će usvajanje paketa finansijskih i ekonomskih zakona o kojima se u parlamentu trenutno raspravlja, biti dobra priprema za predstojeću drugu reviziju aranžmana sa MMF-om.

„Veliki deo stvari koje je trebalo da uradimo je u pripremi za drugu reviziju, a dobar deo rešavamo kroz ove zakone“, rekao je Vujović i podsetio da će Misija MMF-a boraviti u Srbiji od 20. avgusta do 2. septembra.

Govoreći o predlozima zakona o kojima poslanici trenutno raspravljaju, on je pomenuo i Predlog zakona o registru zaposlenih, koji je, kako je kazao, potreban da bi vlada mogla da planira troškove.

„Registar nam treba da bi znali koliki su nam troškovi za zaposlene u javnom sektoru, da to znamo i pojedinačno po ministarstvima, da znamo kako koristimo javne resurse“, rekao je ministar.

Govoreći o predlogu zakona koji se odnosi na javni dug, on je objasnio da je plan da država ubuduće, kada usvoji taj propis, ne daje garancije za uzimanje kratkoročnih kredita za likvidnost, već samo za dugoročne zajmove koji su namenjeni investicijama.

„Ostaju garancije za dugoročne zajmove koji su osnova za razvoj, kao što bi recimo bilo restrukturiranje EPS-a ili Železnica, ali one pozajmice koje su krasile budžet poslednjih 10 godina za tekuću likvidnost neće biti“, naglasio je  ministar.

On je objasnio da se to odnosi na situacije kada „firmama ne plaćaju saradnici pa upadnu u problem i uzmu kredit uz garanciju, koji po pravilu ne vraćaju pa se garancija aktivira i država ostane u dugu.

Kada je reč o predlogu zakona koji reguliše prodaju nekretnina u državnom vlasništvu, Vujović je podsetio da prethodna dva zakona, koji su ponudili povoljne uslove, fiksnu cenu i zamenu stare devizne štednje da se dobije vlasništvo nad  nekretninom, nisu dali razultate.

„Sada će se te nekretnine prodavati po tržišnoj vrednosti, koju određuje Poreska uprava. Imamo i predloge amandmana da se uvedu i druga tela, recimo, sudski veštaci itd koji to mogu da rade“, navodi on.

Država, kako je rekao, radi na tome da sve nekretnine koje nisu neophodne za obavljanje funkcije, što joj više nije potrebno proda. Takvih nekretnina je, prema njegovim rečima, pretežno na teritoriji Beograda.

„Tu država sada ima samo troškove, investicionio održavanje nije rađeno 20 godina. Zato će se sada do 25 odsto priznati po osnovu uređenja stana“, naveo je on.

Upitan da li ima viška zaposlenih u Ministarsvu finansija, te da li će se racionalizacija, kada se usvoji predlog zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, odnositi i na taj resor, Vujović kaže da će se raditi dubinska analiza.

„Radićemo dubinsku analizu, jer Ministarstvo možda ima neke viškove, ali ako uzmemo u obzir da bi trebalo da pređemo na programsko budžetiranje itd. to će da zahteva nove kadrove. Znaćemo do kraja godine gde smo. U odnosu na postojeća zaduženja ima prostora za racionalizaciju, a u odnosu na nova zaduženja, ne verujem“, rekao je Vujović.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar