U trendu

Vujovic: Drzava nastavlja da podstice industriju reciklaze

SIRIG – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas proizvodne pogone fabrike za reciklažu otpadnih guma „Eko risajkling“ u Sirigu, koja godišnje preradi više od 22.000 tona gumenog otpada.

Vujovićeva je istakla da kompanija „Eko risajkling“, kao i ostale firme u Srbiji koje se bave ovom delatnošću, rade važan posao za očuvanje životne sredine i dodala da će država nastaviti da podstiče reciklažnu industriju.

„Preradom otpadne gume dobija se nova upotrebna vrednost, što je u skladu sa prinicima cirkularne ekonomije kojoj težimo i Zelenom agendom čije ciljeve želimo da ispunimo. Proizvod koji se dobije reciklažom guma koristi se za izradu podloga za sportske terene i dečja igrališta, ležeće policajce, parking stubove, a veliki potencijal postoji i za njegovo korišćenje u pravljenju asfaltnih mešavina za izgradnju puteva“, podsetila je Vujovićva.

Ministarka je navela da je izuzetno važno odgovarajuće upravljanje otpadnim gumama, s obzirom na to da su lako zapaljive, ako se odlažu na nesanitarnim deponijima, a čak i ako do toga ne dođe, jako dugo mogu da opstanu u prirodi.

„U prethodnom periodu unapredili smo sistem isplate podsticajnih sredstva za reciklere koja se sada obavlja kvartalno, a ne jednom godišnje za otpad tretiran u prethodnoj godini, kako je to bilo ranije. Nastavićemo da podstičemo ovu granu privrede i saradnju sa reciklerima, kako bismo zajedno unapređivali sistem upravljanja otpadom u našoj zemlji, jer to je jedan od prioriteta vlade i Ministarstva koje vodim“, rekla je ministarka Vujović.

Direktor prodaje u firmi „Eko risajkling“ Nenad Ratković naveo je da fabrika u Sirigu može da preradi 36.000 tona gume godišnje.

„Prethodnih godina smo prikupljali i prerađivali između 20.000 tona i 22.000 tona godišnje, a sada sa novim pristupom Ministarstva zaštite životne sredine u isplati podsticajnih sredstava, u mogućnosti smo da unapredimo poslovanje. Ove godine imaćemo više od 24.000 tona prerađene otpadne gume“, rekao je Ratković.

Dodao je da se u fabrici koristi najprihvatljivija tehnologija koja se koristi svuda u svetu.

„U pitanju je mehanička prerada sečenjem i rezanjem u više faza na ambijentalnoj temperaturi, tako da je kompletna tehnološka obrada bez bilo kakvih negativnih uticaja na životnu sredinu“, objasnio je Ratković.

Naveo je da se u procesu prerade gume koristi jedino električna energija, kao i da je u toku nova investicija kompanije u solarnu elektranu koja će omogućiti deo energije iz obnovljivih izvora, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar