U trendu

Vuletić: Gas za Srbiju će morati da poskupi

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže je da nova cena gasa za Srbiju mora da bude viša nego sada, jer je cena nafte skočila, ali da možda neće prattii cenu siroe nafte koja je skočila 100 odsto.

„Po ugovoru sa Gaspromom uvek je cena nafte određivala cenu gasa. Pošto je ona porasla 100 odsto, onda će i nama cena gasa morati da poraste. Da li će da bude 100 odsto nije sigurno, zato što će između ‘Gasproma’ i ‘Srbijagasa’ da bude dogovorena formula za računanje cenegasa“, rekao je Vuletić za Tanjug.

On je naglasio kako ne veruje da može da dođe do prekida isporuka ruskog gasa na evropsko tržište.

„Gas je vrlo tražena roba na evropskom tržištu, a Rusi je imaju u dovoljnim količinama. A to što Rusi traže da se plaća u rubljama je potpuno ekonomski opradvdano. SAD su odštampale veliku količinu bezvrednog novca, EU je odštalmpala veliku količinu bezvrednih evra. I sad da vi dogovorite jednu cenu, sledeće godine ta cena je ista, ali vrednost tih valuta nije ista i zato su Rusi tražili da se obračunava prema ruskoj rublji. Kakva bude vrednost rublje da se tako obračunava i plaća u dolarima ili evrima. Mislim da je to ruska strana pametno uradili štiteći svoje interese“, ocenio je Vuletić.

Naveo je da se Evropa gasom snabdeva iz Holandije, Škotske, Norveške, Rusije i Alžira, s tim da alžirski gas dobijaju Italija i Španija koje su gasovodom povezena preko Sredozmenog mora sa tom afričkom zemljom.

„Nesto malo dolazi tečnog gasa iz Katara i nekih drugih zemalja, tako da se Evropa za sada pokriva otprilike sa 35 do 40 dosto iz Rusije, 34 do 40 odsto iz ove tri zemlje iz Evrope koje sam pomenuo malopre i ostatak iz ostalih izvora u svetu. Mislim da je dobro ako može da se pronađe neki novi izvor, a najbliži u orkuženju je u Iranu“, rekao je Vuletić.

Ocenio je da Amerikanci maltretiraju Evropu, jer joj ne dozvoljavaju da aktivira gasovod Severni tok 2 i sprečavaju je da se snabdeva iz najvećeg svetskog ležišta u Iranu, sprečavajući time tu zemlju da zarađuje prodajući gas.

„Međutim. mislim da okolnosti moraju da se promene i da će Evropa dobijati iranski gas iz ležišta Južni Pars. Njegov kapacitet je 750 miliona kubnih metara na dan, a mi trošimo dve milijarde godišnje, što je trodnevna proizvodnja tog gasnog ležišta“, rekao je Vuletić.

Ocenio je da je to izvanredan izvor gasa za Evropu koje može odmah da se iskoristi, jer je potpuno opremljeno za proizvodnju.

Za druge, bliže izvore gasa o kojima se govori Vuletić kaže da su samo američke priče na koje Evropa naseda.

„Nabuko gasovod je bila priča, Nabuko vest još jedna priča, Tanap treća priča, Tesla četvrta priča. Kolko god amerikacni pomenuli mogućnosti nekog snabdevanja de će oni da pomognu, na to ne treba računati, jer tu nema gasa. Trebalo je da se pošalje gas prema Evropi iz Turkmenistana, koji ima velike rezerve gasa, međutim Amerikanci su svojom politikom učinili da Turkmenistan napravi gasavod direktno do Kine i svu svoju proizvodnju šalje u Kinu“, precizirao je Vuketić.

On smatra da Evropa treba da brine o sebi i stavi u funkciju gasovod Severni tok 2.

Vuletić je napomnenuo da ukupna produkcija tečnog gasa čini svega 10 procenata svetske proizvodnje gasa.

„Najveći proizvođači tečnog gasa su Indonezija, Australija i Katar, koji 90 odsto svoje proizvodnje imaju ugovoreno za isporuku Kini, Južoj Koreji i Japanu. Ne treba Evropa da računa na neke značajne količine tečcnog gasa“, smatra Vuletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar