U trendu

Vuletic: LNG terminal u Grckoj dobar za diversifikaciju gasa

BEOGRAD – LNG terminal u Grckoj, čijem početku izgradnje će sutra u Grčkoj prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema oceni predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića doprineće boljem snabdevanju gasom i poboljštati energetsku diversifikaciju u jugoistočnoj Evropi.

„To je dobro radi energetske diversifikacije jer bi izgradnjom terminala tamo mogao da se dovede i neki drugi gas osim ruskog“, kaže za Tanjug Vuletić.

Kaže i da bi se u terminalu u Aleksandrupoliju tečni prirodni gas koji dolazi brodovima i tankerima ponovo prevodio u gasovito stanje i cevovodima dovodio do potrošača.

„Zato i gradimo sada gasovod od Niša do Dimitrovgrada, računajući da bismo mogli da se povežemo i za taj terminal. Gas iz njega bi se vodio u Srbiju, Bugarsku i Grčku“, kaže Vuletić.
Prema ranijim najavama iz grčke kompanije Gastrejd, koja gradi terminal kod Aleksandrupolija, na severnoj obali Egejskog mora, blizu tromeđe Grčke, Turske i Bugarske, terminal će imati kapacitet za skladištenje 170.000 kubnih metara gasa, što je kapacitet za regasifikaciju od najmanje 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.