U trendu

Yunirisk u Barajevu prerađuje industrijski otpad u cement

BEOGRAD – Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid posetio je Fabriku za preradu otpada švajcarske kompanije Yunirisk u Barajevu, koja će u skladu sa svim propisima o zaštiti životne sredine prerađivati otpad na osnovu evropski priznate tehnologije, navodi se u saopštenju ambasade Švajcarske.

„Fabrika kompanije Yunirisk predstavlja jednu od najznačajnijih švajcarskih investicija u Srbiji sa potencijalom za rešavanje velikog broja važnih ekoloških izazova. Uveren sam da će doprineti približavanju Srbije evropskim standardima u oblasti očuvanja životne sredine i principima cirkularne ekonomije. Veoma mi je drago što Yunirisk imaju priliku da uvede nove tehnologije i priliku da zaposli kvalifikovanu radnu snagu“, rekao je ambasador Šmid, a navodi se u saopštenju ambasade.

Navodi se i da kompanija Yunirisk patentiranom tehnologijom opasan industrijski otpad na potpuno bezbedan način prevodi u neškodljiv materijal koji ima dalju upotrebnu vrednost i koji se koristi u građevinskoj industriji za proizvodnju cementa.

Dodaje se da se ova tehnologija već koristi u zemljama EU poput Hrvatske i Holandije.

Pogon za preradu otpada je otvoren na mestu nekadašnje fabrike IKL u Barajevu, čime je ta lokacija nakon 18 godina ponovo oživela, a do sada je u njega uloženo više od pet miliona evra.

U narednim fazama investicija će biti zaokružena instalacijom linije za proizvodnju betonskih elemenata.

Generalni direktor kompanije Yunirisk Vladimir Matović je naveo da fabrika koristi zatvorenu proizvodnu liniju koja ne stvara gasove i otpadnu tehnološku vodu, pa ne postoji negativan uticaj na životnu sredinu. Naglasio je da se u pogonima ne tretira radioaktivni, medicinski, visoko toksičan i zapaljiv otpad.

Matović je objasnio da Yunirisk trenutno prerađuje opasan industrijski otpad, uključujući i muljeve od prerade komunalnih voda, i dobija ekološki prihvatljiv neopasan materijal koji se koristi za proizvodnju cementa.

„Mi od otpada za koji imamo dozvolu za tretman a koji generišu najveće kompanije kao što su NIS, EPS, Boš, MeiTa, Grundfos, Tarket, Tetrapak, Ball, Mint, Leoni i Fiat, na tržištu Srbije pravimo potpuno neopasan materijal koji se koristi u proizvodnji cementa, od kojeg je napravljen veliki broj kuća širom Srbije, pa i u Barajevu“, navodi Matović, te dodaje da nova fabrika zapošljava 80 radnika, od kojih četvrtinu čine stanovnici Barajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.