U trendu

Za 11 meseci prošle godine priliv od doznaka u Srbiju 4.622,7 miliona evra

BEOGRAD – Za 11 meseci prošle godine priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u Srbiju iznosio je 4.622,7 miliona evra, što je za 41,4 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, kada je zabeležen priliv od 3.269,5 miliona, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS)

U centralnoj banci očekuju da će priliv doznaka i u decembru biti veliki, kao što je bio slučaj u prethodnim godinama.

Navode da je od februara prošle godine u svakom mesecu zabeležen međugodišnji rast priliva doznaka, pri čemu se tokom godine beleže stabilni iznosi priliva doznaka po mesecima.

U NBS ukazuju da oni koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Najviše novca od doznaka, prema podacima Narodne banke Srbije. stiže iz Nemačke, 27 odsto, Švajcarske,14 procenata, Austrije, 11, Francuske i SAD po šest odsto.

Kada je reč o valutnoj strukturi, u NBS kažu da nju, imajući u vidu da jedan deo doznaka dolazi u gotovom novcu, nije moguće precizno dati. ali se svakako najveći deo priliva odnosi na doznake u evrima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar