U trendu

Za inovacije malim i srednjim preduzećima milion dolara

BEOGRAD – Mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju inovativne biznis ideje ili žele da transformišu svoje poslovanje uvođenjem novih tehnologija mogu od danas do 18. maja da konkurišu za bespovratna finansijska sredstva, rečeno je na predstavljanju ovog konkursa u Palati Srbije u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Reč je o sumi od milion dolara, a taj konkurs u okviru StarTeć programa organizuju Vlada Srbije i NALED uz podršku kompanije Filip Moris i namenjen je za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji poslovanja.

Kako je naveo direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević, vrednost pojedinačnih grantova se kreće od 15.000 do 100.000 dolara, a firmama će osim novčane podrške biti dodeljeno i do 1.000 sati ekspertske podrške.

„Predviđena su tri dela pri čemu se u prvom daje do 25.000 dolara, očekuju se oko 23 granta i namenjen je za startapove osnovane od 2020. U drugom delu se daje do 50.000 dolara, tu se računa na firme koje su osnovane do 2019. gde očekujemo oko pet kompanija a u trećem, najinteresantnijem lotu nameravamo dodeliti samo dva granta, do 100.000 dolara“, naveo je on.

Zahvaljujući kompaniji Filip Moris za sredstva obezbeđena za ovaj program, premijerka Brnabić je izrazila nadu da će se i druge privatne kompanije uključiti u pomoć inovatorima.

Govoreći o viziji za budućnost, inovacija i digitalne ekonomije Vlade Srbije, premijerka je rekla da je njena vizija razvoja zemlje, razvoj čija se ekonomija zasniva na znanju i visokim tehnologijama, kako bismo nadoknadili izgubljeno vreme i pridružili se razvijenim zemljama.

Brnabićeva je navela da je IKT sektor jedan od najuspešnijih u zemlji i to ilustrovala podacima sa od prošle godine kada je u ovom sektoru ostvaren izvoz od 1,85 milijardi evra, suficit veći od 1,3 milijarde evra, po čemu je on najvažniji izvozni sektor naše privrede.

Istakla je i da se broj zaposlenih u ovom sektoru od 2016. godine povećao sa 55.000 na skoro 83 000 a da je prosečna plata povećana sa 153.000, na skoro 221.000 dinara.

Prema njenim rečima država je mnogo uradila na razvoju IT sektora.

„Pojacali smo informatičko obrazovanje dece, uveli predmet Digitalni svet, osnove razvoja veštačke inteligencije u osnovne škole i po tome smo od 11 zemalja u svetu“, naglasila je premijerka.

Istakla je da je puno novca uloženo kroz Fond za inovacije, Fond za nauku, ali da je nedostajalo veće učešshe privatnog kapitala.

“ Zato smo doneli zakon o alternativnim inovacionim fondovima i izdvojili 15 miliona evra za ovu godinu koji služe samo da ih uložimo zajedno sa privatnim kapitalom i da dovedemo više privatnih fondova u Srbiju“, rekla je Brnabić.

Govoreći o budućim fokusima Vlade Srbije rekla je da su to dve sfere, jedna je razvoj veštačke inteligencije a druga su biotehnologija i od toga će zavisiti naš celokupni budući razvoj. Vlada je i tu, nastavila je ona, postavila osnove za sledeću vladu i kada je reč o razvoju veštačke inteligencije, između ostalog, usvojila strategiju razvoja ove oblasti, akcioni plan, osnovala Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Kada je reč o biotehnologijama, pokrenuta je digitalizacija zdravstva, otvoren Centar za sekvenciranje genoma na Institutu za molekualrnu genetiku i genetičko inženjerstvo, a otvoren je i Centar za 4. industrijsku revoluciju Svetskog ekonomskog foruma.

Informacija o najnovijem konkursu objavljena je na Portalu preduzetništva, a predstavljajući ovaj portal pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je rekla da ga je Ministarstvo privrede pokrenulo sa idejom da se na jednom mestu nađu sve informacije o podršci preduzetništvu.
“ Razvoj malih i srednjih preduzeća je osnov za razvoj svake zemlje pa i naše. Vlada Srbije i agencije koje se time bave su u prethodnom periodu unapredile podrršku razvoju preduzetništva,
ne samo kroz unapređenje pavnog osnova poslovanja već i kroz programe finansijske i nefinansijske podrške“, rekla je ona.

Dodala je da ni rezulatati nisu izostali i navela da je od 2015. do 2020. godine broj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika porastao za više od 78.000, broj zaposlenih u njima za 160.000 a bruto dodata vrednost je sa devet milijardi evra povećana na 15 milijardi.

Kao predstavnik kompanije koja je obezbedila novac za realizaciju konkursa, generalni direktor za Jugoistočnu Evropu „Filip Morisa“ Aleksandar Jakovljević je istakao da je ova nekada tradicionalna kompanija sada je predvodnik u inovacijam i da promene ne uvodi samo u svojoj industriji nego i u okruženju.
“ Ovih milion dolara je podrška novim genijalnim idejama, kojih će sigurno biti kao što ih je bilo i u prvom konkursu“, rekao je Jakovljević.

Dodao je da je „Filip Moris“ u prethodnom ciklusu podržao 29 projekata, što kroz grantove, što kroz izradu marketinških i komercijalnih planova, registraciju patenata, učešće na međunarodnim sajmovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar