Za jedan evro grupacija crnogorskog biznismena bi da kupi Montenegro Erlajns

Grupacija „Savana“ predala je pismo o namerama Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje „Montenegro Erlajnsa“, javlja portal Bankar.me.

Vlasnik Grupacije „Savana“ je Veselin Mijač, švedski biznismen crnogorskog porekla. Njegove firme raspolažu jednim od najvećih šoping-centara u Crnoj Gori, podgoričkim „Mol of Montenegro“, a vlasnik je i poslovne zgrade „Europoint“ u Podgorici, kao i hotela „Ramada“.

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid, „Savana“ nudi da preuzme „Montenegro Erlajns“ za jedan evro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza ta koje avio-kompanije ima prema državi, a njen dospeli poreski dug je sada 15,2 miliona evra.

Pošto je Agencija za zaštitu konkurencija utvrdila da je toj avio-kompaniji državna pomoć godinama isplaćivana nezakonito, sporno može biti što je i praštanje duga državna pomoć, koja je takođe zabranjena.

Bankar.me javlja da je „Savana“ ponudila da preuzme obavezu da se sa privatnim kreditorima „Montenegro Erlajnsa“ dogovori o izmirenju dugova i da preuzme rizik za buduće poslovanje te kompanije.

Svoju nameru je „Savana“ objasnila time što smatra da Crna Gora „mora imati nacionalnu aviokompaniju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.