U trendu

Za koliko Bezos, Zakerberg i Mask zarade balkansku godiĆĄnju platu

Petnaest najplaćenijih izvrơnih direktora tehnoloơkih kompanija u SAD-u ima zbirnu godiơnju platu veću od 83 milijarde američkih dolara.

Da bi se bolje sagledalo koliko zarađuju najplaćeniji ljudi iz ove branĆĄe, ekipa Simple Texitinga, koristeći finansijske izvjeĆĄtaje iz 2019. godine razvila je digitron u koji korisnici mogu uneti svoja primanja ili određene troĆĄkove da bi videli koliko vremena je potrebno DĆŸefu Bezosu, Elonu Masku ili Marku Zakerbergu da zarade ili otplate isti iznos.

Koristeći poslednje dostupne podatke statističkih zavoda iz drĆŸava regiona portal Al Jazeera Balkans uporedio je plate nekoliko izvrĆĄnih direktora sa prosečnim platama u zemljama regije.

– DĆŸef Bezos (Amazon) za 3 sekunde zaradi prosečnu BiH godiĆĄnju platu koja iznosi 6.726 dolara.

– Elon Mask (Tesla) za 1 minut i 36 sekundi zaradi 7.072 dolara, koliko iznosi prosečna godiĆĄnja zarada u Republici Srbiji.

– Mark Zakerberg (Facebok) za 1 minut i 48 sekundi zaradi godiĆĄnju prosečnu platu radnika u Crnoj Gori koja iznosi 7.452 dolara.

– Tim Kuk (Epl) za manje od sat vremena, tačnije za 52 minuta i 48 sekundi zaradi 12.551 dolar, kolika je godiĆĄnja prosečna plata u Hrvatskoj.

– Satja Nadela (Majkrosoft) za 3 sata, 35 minuta i 24 sekundi zaradi 17.587 dolara, odnosno prosečnu godiĆĄnju platu radnika u Sloveniji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.