U trendu

Za njih je davanje bakšiša deo kulture: Čiji turisti su najdarežljiviji?

Francuski turisti zauzimaju neslavno prvo mesto po nedarežljivosti, kada je reč o običaju ostavljanja bakšiša u restoranima, pokazalo je istraživanje britanske osiguravajuće kuće Dajrekt lajn (Direct Line).

Slede Britanci i Italijani, pokazala je anketa sprovedena u velikim turističkim destinacijama, kao što je Barselona, Las Vegas, Pariz, Sao Paulo, Ibica, piše francuski list Figaro.

Studija je otkrila da vodeće mesto po visini bakšiša zauzimaju američki turisti, za koje je ta praksa deo kulture, zajedno s Argentincima, koji ostavljaju napojnicu u proseku 13 odsto od iznosa računa, dok je svetski prosek 11 odsto.

Na drugom mestu u svetu po izdašnosti prema osoblju restorana nalaze se Nemci, a treću poziciju zauzimaju Rusi.

Kako se navodi u istraživanju, engleski turisti su među najmanje darežljivima. Više od 30 odsto njih plaća svoj račun u tačno navedenom iznosu, a kada ostavljaju napojnicu, ona iznosi oko sedam odsto od iznosa računa.

Ipak, po škrtosti prednjače Francuzi, čiji bakšiš ne prelazi 5,0 odsto. Za poslednje dve godine, broj francuskih turista koji neguju manir ostavljanja napojnice u ugostiteljskim objektima pala je sa 16 odsto na 7,0 odsto. Ono što placahju, već je dosta skupo, smatraju francuski gosti.

Takođe, jedan od razloga za odustajanje od te „prakse“ leži u tome što se u Francuskoj smatra da su oni koji obavljaju poslove u restoranima plaćeni tačno koliko je potrebno ili imaju bar minimalac, što nije svuda slučaj.

Kako navodi isti izvor, u nekim svetskim turističkim destinacijama, ostavljanje napojnice ipak nije poželjno, kao na primer u Japanu ili Kini, gde se to smatra uvredljivim.

Isto tako, davanje bakšiša više nije deo običaja u Danskoj, ni u Finskoj.

Na drugoj strani, izvesne napojnice obavezne su u Kanadi, Meksiku, SAD-u i Velikoj Britaniji. Takođe su poželjne u Italji, Španiji, Nemačkoj, Tunisu i Brazilu. I najzad, iako nisu očekivane u Francuskoj i Belgiji, ne znači da su tu manje cenjene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.