U trendu

Za podsticaj poljoprivrede Vojvodine – 12 miliona dinara

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru tri konkursa, čija je vrednost 12 miliona dinara, saopšteno je iz Sekretarijata pokrajinske vlade.

Resorni sekretar je podsetio na to da je reč o sufinansiranju korisnika sredstava za realizaciju aktivnosti udruženja građana u čijem su delokrugu poljoprivredna aktivnost i ruralni razvoj.

Takođe, sredstva su po konkursu izdvojena za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, kao i za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2021. godini na teritoriji AP Vojvodine.

Saopšteno je da su 23 ugovora potpisana sa predstavnicima udruženja građana, a Božić je naveo kolika je vrednost njihovih ugovora.

„Za aktivnosti udruženja građana resorni sekretarijat je izdvojio 10 miliona dinara, a za sertifikaciju organske proizvodnje i sertifikaciju u oblasti bezbednosti hrane namenjeno je po milion dinara!, precizirao je Božić.

U ime Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika obratio se Milan Borić, koji je naglasio da je reč o organizaciji koja je prepoznata i na evropskom nivou zahvaljujući standardima koje postiže.

„Sredstva koja nam je dodelio Pokrajinski sekretrijat za poljoprivredu iskoristićemo da našim poljoprivrednicima što bolje predstavimo prednosti digitalizacije u poljoprivredi u cilju pametnog upravljanja procesima u toj oblasti“, kazao je Borić.

On je tim povodom najavio za 4. februar naredne godine, u Hotelu „Park“ u Novom Sadu, održavanje konferencije „Pametna poljoprivreda“. Kako je naveo, cilj konferencije je da se okupe relevantne tehnološke kompanije, kako bi se poljoprivredni sektor međusobnom kosaradnjom i razmenom iskustava podigao na viši nivo.

Proizvođač organskog voća iz Žarkovca kod Rume, Jovan Eror, istakao je da su sredstva koja je dobio namenjena za sufinansiranje troškova sertifikacije organske proizvodnje kajsije i višnje.

„Dobio sam 70 odsto sredstava bez PDV-a, što malim proizvođačima kao što sam ja puno znači za finansiranje troškova“, istakao je ovaj poljoprivrednik.

Naveo da je ova godina bila dobra za proizvodnju kajsije, jer su vremenski uslovi to dozvolili.

Eror svoje voće uglavnom prodaje na organskim pijacama, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar