U trendu

Za preduzetnički uspeh važna upornost i vizija

SKOPLJE – Za preduzetnike je najvažnije da veruju u svoju ideju, da ne prihvataju „ne“ i da otkriju šta je to što je njihova komparativna prednost, kaže Skot Resnik osnivač „StartBlock Madison“, kompanije koja je nastala kao studentski projekat, a sada se veoma uspešno bavi spajanjem preduzetnika i pomaganjem da ostvare uspeh.

Resnik je na panelu „Izgradnja preduzetničke nacije“ u okviru samita „Makedonija 2025“ naveo da je polazna osnova za biznis odgovor na pitanje „šta možemo da uradimo za vas?“.

Kako kaže, dva su načina da se unapredi rad kompanije, pronalazak inovativnog kapitala i uspostavljenje doborg odnosa sa potrošačima.

On je mladima savetovao da naprave dobar marketing za svoj proizvod, što bolje pakovanje i da osiguraju da prozivod ima komparativne prednosti u odnosu na druge iste prozvode.

Resnik kaže da je važno negovati okruženje u kojem je neuspeh ok, te da se promašaj ne doživljava kao poraz, već da se uči iz svojih grešaka i nastavi dalje.

Rizik i neuspeh su deo života svakog preduzetnika, dodaje on, a važno je imati svest da vas greše negde vode i da vam pokazuju pravi put.

On je istakao da se kapital sada seli preko celog sveta ukoliko se neka ideja prepozna kako potencijalno uspešna.

„Kapital i novac će putovati zbog dobrih ideja, važno je samo da investitori imaju poverenja u preduzetnike, da posmatraju svaku kompaniju kao članove svoje porodice i da rizikuju sa nekim idejama, jer im se to može veoma isplatiti“, naveo je Resnik.

Kaže da ulogu u stvaranju društva koje je povoljno za razvoj preduzetništva ima i vlast, koja, kako navodi, mora da radi na razvijanju vladavine prava i uspostavljanju političke stabilnosti.

Resnik zaključuje da se ne treba previše baviti statistikom uspeha, jer će ona uvek pokazati da su šanse male, već da je važno slediti viziju i nastaviti dalje bez obzira na greške i odbijanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar