Za program prekfalivikacije u Srbiji za IT 12.300 kandidata za 900 mesta

Na konkurs za prekvalifikacije za IT sektor u Srbiji se javilo više od 12.300 kandidata, od kojih će biti odabrano 900 i obučeno za programere, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i e-upravu.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović je rekao da će kandidati, od kojih su 65 odsto muškarci, a 35 odsto žene, proći testove da bi se utvrdilo da li imaju sklonost prema informacionim tehnologijama.

Fakultet je završilo 52 odsto prijavljenih, a 48 odsto srednju školu ili pohadja studije. Čak 61 odsto kandidata je nezaposlen. Prosečna starost prijavljenih je 33 godine, a većina je mladja od 35 godina.

Posle testiranja, 900 odabranih, najboljih medju njima, dobiće priliku da tokom obuke koja će trajati tri do šest meseci savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, i .Net i C.

Proces selekcije biće završen do kraja godine.

Program prekvalifikacija pokrenut je radi smanjenja nezaposlenosti i obezbedjivanja kadrova IT sektoru.  Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.

U saopštenju je navedeno da je taj program obuke nastavak uspešnog pilot-projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. U okviru tog pilot-projekta je ove godine obučeno 97 polaznika, do kojih je 70 odsto pohadjalo stručnu praksu ili našlo posao u nekoj od IT kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.