U trendu

Za ubrzan razvoj inovativnih ideja do 15.000 ĆF

BEOGRAD – Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, raspisao je poziv za Raising Starts – novi program podrške startap timovima i kompanijama za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga u najranijim fazama razvoja.

Program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 ĆF za pokrivanje troškova namenjenih izradi prototipa, razvoju biznis modela, istraživanju tržišta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalih troškova vezanih za razvoj novih proizvoda ili usluga, navodi se u saopštenju Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Precizira se da su prijave otvorene do 25. januara sledeće godine, na zvaničnoj stranici programa .

Raising Starts je prvi program ovog tipa u Srbiji koji istovremeno obezbeđuje i stručnu i finansijsku podršku startapima u najranijim fazama razvoja, navodi se i dodaje da na program mogu konkurisati startap timovi od najmanje dva člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja javnog poziva, a koji razvijaju inovativne proizvode i usluge.

U saopštenju piše da, prema Startup Genome istraživanju, nedostatak finansijske podrške za startape u najranijim fazama razvoja predstavlja jedan od najvećih izazova startap ekosistema u Srbiji i da su, kako bi nastavio da raste, neophodni novi mehanizmi podrške investiranju.

„Donoseći stručnu i finansijsku podršku u ranoj fazi razvoja, uz pristup savremenim inovacionim laboratorijama i mreži partnera, investitora i drugih startap osnivača u NTP Beograd, Raising Starts će omogućiti startap timovima i kompanijama da steknu neophodna znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište“, ističe se u saopštenju.

Program Raising Starts je kreiran kroz projekat „Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova“ kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji, a sprovodi ga NTP Beograd po Memorandumu o saradnji potpisanom između vlada Srbije i Švajcarske.

Cilj je osnivanje i razvoj novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i omogućiti mladima da u Srbiji razvijaju inovativne biznise koji su rame uz rame sa svetom.

Kroz više javnih poziva u naredne tri godine, Raising Starts će podržati razvoj do 100 novih startap kompanija i, pored Beograda, proširiti svoj obuhvat u regione Niša i Čačka, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.