U trendu

Za unapređenje energetske efikasnosti VMA 50 miliona evra

BEOGRAD – Srbija će za unapređenje enegetske efikasnosti zgrade Vojnomedicinske akademije (VMA) uzeti zajam od 50 miliona evra kod Nemačke razvojne banke KfW, predviđeno je predlogom zakona o zajmu koji je danas prihvatio skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Sredstva od zajma u iznosu 50 miliona evra, po predloženom zakonu koji će se sutra naći na sednici parlamenta, namenjena su za deo prve faze rehabiltacije VMA.

Ema Dragulj iz Ministarstva finansija rekla je na sednici skupštinskog odbora da je ukupna vrednost projekta rehabilitacije VMA, koji će se realizovati u dve faze, 203 miliona evra.

Precizirala je da su procenjeni troškovi prve faze približno 110 miliona evra, a da će ta faza, takođe, biti podeljena na dva dela.

Pored zajma od 50 miliona evra kod KfW, Dragulj kaže da je za sprovođenje dela prve faze projekta Upravni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan odobrio bespovratna sredstva u iznosu od pet miliona evra.

Navodi da postoji velika potreba za građevinskim intevencijama kako bi se produžio životni vek zgrade VMA.

„VMA je relativno u dobrom stanju, međutim nedostatak finansijskih sredstava za održavanje posle 38 godina rada učinio je svoje, tako da su tehničke instalacije i sistemi pri kraju životnog veka“, kaže Dragulj.

Ona je rekla da je evidentno da postoji veliki potencijal za uštedu energije i troškova u svim javnim objektima, posebno u bolnicima za koje kaže da imaju visoku i konstantnu potrošnju energije.

Dodala je da u bolnicama ostvetljenje, grejanje klimatizacija, bezbednosni sistemi nadgledanja, liftovi, čišćenje, sterilizacija i operativne sale rade 24 sata, neprekidno tokom cele godine.

Naglasila je da povećani troškovi energije predstavljaju poseban problem za bolnice kojima je za rad potrebna velika količina vode, toplote i električne energije.

„To se posebno odnosi na VMA u Beogradu, koja je jedna od najvećih bolnica u Evropi sa ogromnim zaostatkom u pogledu ulaganja i sanacije“, kaže Dragulj.

Precizirala je da je period otplate zajma od 50 miliona evra kod KfW 15 godina, sa periodom počeka od pet godina.

„Korist od održivog, efikasnog i pouzdanog snabdevanja energijom imaće pacijenti, ali i čitava zajednica u pogledu poboljšanja zaštite životne sredine, što predstavlja osnovu za približavanje Sbrije ka EU i harmonizaciju domaćeg zakondovastva u odnosu na pravne tekovine iz poglavlja o eneregetici i životnoj sredini“, kaže Dragulj.

Pored zajma kod KfW za VMA, na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije koja počinje sutra, naći će se i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist KfW, po zaduženju Akcionarskog društva „Elektromreža Srbije“ od 40 miliona evra, za Regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu II.

Dragulj kaže da je taj projekat primarno osmišljen u cilju obezbeđenja energetske bezbednosti Srbije i zamene dostrajale mreže nižeg naponskog nivoa sistemom mnogostruko većeg kapaiteta i višeg naponskog nivoa.

Taj projekat je, navodi, takođe od posebno nacionalnog i regionalnog interesa jer će, kaže, omogućiti transnacionalni prenos električne energije na velikim rastojanjima uz minimalne gubitke, spajajući tržišta istočne i zapadne Evrope i garantujući sigurno i stabilno snabdevanje domaćih potrošača dovoljnim količinama kvalitetne električne energije.

„Kao takav, a uzimajući u ozbir da je sekcija tri deo šireg energetskog koridora koji se prostire od Ruminije do Italije i BiH prepoznat je i odobren kroz mehanizam Investicionog okvira za Balkan za sufinansiranje bespovratnim sredstvima koja su Srbiji i EMS-u dodeljena iz zajedničkog fonda za donacije“, rekla je Dragulj.

Navela je da je investiciona vrednost celokupnog projekta procenjena na 58,93 miliona evra i realizovaće se sredstvima kredita u iznosu od 40 miliona koji je odboren EMS-u uz državnu garanciju, iz donacije od 12,8 miliona evra i ostatak od sopstvenih sredstava EMS-a.

Period otplate zaduženja od 40 miliona evra je 15 godina, sa periodom počeka od pet godina, a predloženi zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist KfW, po zaduženju EMS-a takođe je prihvatio skupštinski odbor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.