U trendu

Za zelenije lokalne samouprave zajam od 100 mln dolara

BEOGRAD – Lokalne samouprave u Srbiji dobiće značajnu podršku za upravljanje održivom infrastrukturom, podsticanje ravnopravnog rasta i omogućavanje zelene tranzicije, zahvaljujući zajmu u protivvrednosti od 100 miliona dolara koji je odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke.

Iz Svetske banke je saopšteno da je zajam deo finansijske podrške od 300 miliona dolara za Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucija (LIID) koji je pripremljen u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD).

„Cilj LIID projekta je da pomogne vladi Republike Srbije u nastojanju da obezbedi bolje infrastrukturne usluge, unapredi mobilnost, smanji ugljenični otisak i poveća dostupnost ekonomskih prilika i usluga za sve građane“, saopštila je Svetska banka.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara rekao je da je ovo prvi zajam Svetske banke koji se direktno fokusira na lokalne samouprave u Srbiji, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana.

„Unapređenje i ozelenjavanje zastarele lokalne infrastrukture može da podstakne ekonomski rast, nudeći građanima bolji pristup javnim uslugama, tržištima i radnim mestima, a posebno najugroženijima; kao i povećanje atraktivnosti gradova, manjih mesta i slabije razvijenih regiona“, izjavio je on.

LIID projekat će se inicijalno fokusirati na sektor saobraćaja, koji je drugi po redu izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i najbrže rastući izvor tih emisija, i značajan uzrok zagađenja vazduha i buke u gradovima Srbije.

Projekat će pomoći Srbiji da do 2030. godine smanji emisije gasova staklene bašte za 9,8 odsto u poređenju sa nivoom iz 1990.

LIID će finansirati investicije čiji je cilj poboljšanje mobilnosti, uključujući puteve, trotoare, biciklističke staze, javne prostore i javni prevoz.

Klimatska otpornost i prilagođavanje biće podsticano kroz nemotorizovani saobraćaj, stabilizaciju klizišta, zaštitu rečnih obala, radove na odvodnjavanju, ozelenjavanje javnih prostora i rešavanje nasleđenih problema sa zagađenjem.

Kroz projekat biće pružena i podrška za poboljšanja na poljima planiranja urbanog razvoja i upravljanja javnim finansijama.

„Očekuje se da će lokalne samouprave povećavati ulaganja u infrastrukturu za osam odsto godišnje, uz pravičnu raspodelu resursa, pri čemu će prednost imati siromašnije i ranjivije zajednice“, poručila je Svetska banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.