Zabrana uvoza goveda poreklom iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije

U Srbiji je i dalje na snazi zabrana uvoza goveda i govedjeg mesa poreklom iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije, zbog virusnog oboljenja tih životinja (nodularnog dermatitisa) koji se pojavio u tim zemljama, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Uprava za veterinu navela je da postoji opasnost da se bolest unese na teritoriju Srbije, tako da nije dozvoljen ni prevoz ovakvih pošiljki preko Srbije.

Kako ova uprava u saopštenju dodoje, u Srbiji su u cilju prevencije, sprečavanja pojavljivanja ili ranog otkrivanja  bolesti naložene pojačane mere kontrole zdravstvenog stanja životinja u pograničnim područjima, kao i informisanje vlasnika životinja da, čim primete simptome o tome obaveste nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspektore.

Veterinarske službe su u stanju pojačane pripravnosti zbog povećanog rizika od unošenja zarazne bolesti.

Kako navode, ove mere su na snazi oko mesec dana i uvedene su iz predostrožnosti.

Prema podacima Uprave za veterinu, od početka godine do 14. aprila, nije bilo uvoza i provoza goveda i mesa, izuzev tretiranih govedjih koža iz Bugarske, Grčke,  Turske i Makedonije.

Uprava za veterinu je na svom sajtu objavila  informacije sa neophodnim detaljima i merama za rano otkrivanje te bolesti, koja se prenosi preko insekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.