Zaduženi u francima najavili štrajk gladju

Gradjani zaduženi u francima koji šest dana protestuju ispred zgrade Vlade Srbije najavili su danas da će dovesti decu na protest i početi štrajk gladju, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”, organizator protesta.

Korisnici kredita u švajcarskoj valuti svakod dana protestuju ispred Vlade od 12 do 18 sati a posle u šatorima koje su postavili u parku Hajduk Veljkov venac, u blizini Vlade.

“S obzirom da nam se niko nije obratio, niti ponudio konkretno rešenje, odlučili smo se za radikalizaciju protesta”, navodi se u saopštenju “Efektive”.

U subotu, 5. decembra, roditelji će na protest ispred Vlade dovesti svoju decu koja će pročitati molbu da ih primi premijer Aleksandar Vučić, a ako se to ne desi dvadesetak roditelja će stupiti u štrajk glađu, do ispunjenja zahteva.

Zahtevi su konverzija kredita u francima u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita i to na teret banaka, povraćaj svih “nezakonito naplaćenih sredstava” po bilo kom osnovu i u bilo kojoj vrsti bankarske pozajmice i bolja kontrola poslovanja banaka.

U Srbiji je u francima zaduženo oko 21.000 gradjana koji imaju teškoće u otplati dospelih rata od sredine januara ove godine kad je švajcarska valuta naglo ojačala posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Vlada Srbije je formirala radnu grupu koja treba da predloži rešenje kako da se pomogne gradjanima koji su zaduženi u francima.

Predlog Ministarstva finansija je da banke odredjenim kategorijama dužnika ponude reprogram duga, pre svega samohranim majkama, onima koji su kredit koristili da kupe prvi stan, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće ili bolesti.

Neki od uslova za reprogram kredita su da je iznos preostalog duga veći od tržišne vrednosti nekretnine, da je korisnik kredita nezaposlen duže od pola godine ili da mu razlika izmedju plate i iznosa rate nije dovoljna za plaćanje drugih obaveza i egzistenciju porodice.

(Beta)

Ostavite komentar