U trendu

Zaev: Novosadska deklaracija u duhu Evropske ekonomske agende

SKOPLJE – Deklaracija o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su potpisale Srbija, Albanija i Severna Makedonija u Novom Sadu, u duhu je Evropske ekonomske agende i Berlinskog procesa, izjavio je danas severnomakedonski premijer Zoran Zaev.

Kako je rekao, namera nije bila da se stvori proces paralelan sa EU, budući da se zemlje Zapadnog Balkana „nesumnjivo nalaze u Uniji“, prenosi MIA.

„Ipak, ako ubrzamo procese i intenziviramo saradnju, ako se trgovina poveća za 20 do 30 odsto, Zapad će nas više poštovati. Ako udružimo snage i kada investitoru u Kumanovu treba, na primer, 25 inženjera, a ovde je dostupno samo 15, ostalo se može potražiti širom regiona. Sve to rezultiralo bi domaćim i stranim ulaganjima u Zapadni Balkan“, rekao je Zaev novinarima.

Prema njegovim rečima, ključne u ovom procesu su privredne komore, jer se napori fokusiraju na ekonomiju i lakši protok ljudi, dobara, usluga i kapitala.

„To su četiri fundamentalne slobode i vrednosti EU. Evropski standardi biće bliži ukoliko se potrudimo da obezbedimo te aspekte“, rekao je Zaev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar