U trendu

Zaharova: Ukrajina dobila ono što je dogovoreno sporazumom o žitu, Rusija nije

Ukrajina je dobila ono što je dogovoreno sporazumom o izvozu žitarica dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran zbog sankcija zapadnih država, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Naš stav generalno o paketnom predlogu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša je poznat i ostaje nepromenjen“ izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je rekla da bi sporazumi potpisani u Istanbulu 22. jula 2022. godine trebalo da se implementiraju u sprezi jedni sa drugima kako bi se rešila prehrambena kriza i pomoglo ugroženim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

„Napominjemo da je do sada efikasno sproveden samo ukrajinski deo, dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran kao rezultat zapadnih jednostranih sankcija“, rekla je Zaharova.

Sporazum o izvozu žitarica, čijem su potpisivanju posredovale UN i Turska prošlog jula, koji je od vitalnog značaja za snabdevanje hranom u svetu, ističe 18. marta.

Da bi se ubedila Rusija da dozvoli Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz Crnog mora, prošle godine je sklopljen trogodišnji sporazum u kojem su se UN složile da pomognu u olakšavanju ruskog izvoza hrane i đubriva.

Zapadne sile su uvele oštre sankcije Rusiji zbog invazije na susednu Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Naredna runda pregovora delegacije rusije i najvišeg trgovinskog zvaničnika UN Rebeke Grinspan biće održana u Ženevi 13. marta, najavila je Zaharova.

Ona je dodala da je svesna izjava kijevskog režima o produženju sporazuma ali da ruski predstavnici još nisu učestvovali u bilo kakvim pregovorima.

„Nije bilo pregovora o ovoj temi, posebno uz učešće ruskih predstavnika“, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je pre tri dana da se klauzule sporazuma koje su namenjene Rusiji „uopšte ne primenjuju“ i da „pitanje produženja postaje prilično komplikovano, ako se sporazum primenjuje do pola“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.