U trendu

Zahvaljujući radnicima Tamnave svetli svaka četvrta sijalica

LAZAREVAC – Svaka četvrta sijalica u srpskim domaćinstvima svetli danas zahvaljući radnicima rudarskog kopa „Tamnava – zapadno polje“, istakao je v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić i čestitao radnicima jubilej – četvrt veka rada ovog kolubarskog kopa.

Na današnjoj svečanoj akademiji u Lazarevcu, povodom 25 godina rada ovog površinskog kopa RB „Kolubara“, Grčić je ukazao na težak rad i požrtvovanje rudara i radnika u ovom preduzeću.

Podsetio je da je tokom četvrt veka rada ovog kopa, proizvodnja dva puta stala, u vreme petooktobarskih promena 2000. godine i u maju 2014. godine, kada je tokom poplava i „Tamnava-zapadno polje“ potpuno poplavljena.

Iako je 2014. godina, kako je rekao, bila jedna od najtežih za „Kolubaru“, uz podršku države tada je odlučeno, iako je, kaže, bilo suprotnih ideja, da kop nastavi sa radom, a da se voda iz nastalog jezera dubine 60 metara, ispumpa.

Na proslavi Svečane plakete za poseban doprinos radu i razvoju kopa „Tamnava -zapadno polje“ u ime EPS-ovog ogranke RB „Kolubara“ dodeljene su tom prilikom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Miloradu Grčiću, koji je primio plaketu i u ime predsednika.

Nakon višemesečne sanacije terena, na tom mestu je održana sednica Vlade Srbije kojom je predsedavao sadašnji predsednik, a u to vreme premijer, Aleksandar Vučić.

Za 25 godina rada na ovoj lokaciji otkopano je 214 miliona tona lignita, a 1173 zaposlena radnika danas obezbeđuju četvrtinu svih potreba za ugljem u proizvodnji struje u Srbiji.

Govoreći o uspesima zaposlenih na ovom kopu Grčić je rekao da prema dosadašnjim ispitivanjima terena, na ovoj lokaciji ima još 240 miliona tona uglja, što će, kaže, omogućiti sigurno snabdevanje strujom domaćinstva u Srbiji u narednim decenijama.

Na današnjoj svečanoj akademiji prisustvovali predstavnici vlade, EPS-a, opština, a zahvalnice za doprinos u radu „Tamnave“ dodeljene su penzionisanim, nekadašnjim i sadašnjim radnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.