U trendu

Zajam u iznosu od 20 miliona evra za podršku MSP sektoru

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je OTP banci Srbija odobrila zajam u iznosu od 2,3 milijarde dinara, odnosno 20 miliona evra, za kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji, saopštila je OTP banka.

Precizira se da će ta kreditna linija služiti za obezbeđivanje obrtnog kapitala i investicionih sredstava za mala i srednja preduzeća koja posluju u ekonomski manje razvijenim delovima zemlje.

OTP banka navodi da se kreditna linija odobrava kao podrška postpandemijskom oporavku srpske privrede i jačanju njene otpornosti na srednji i duži rok.

„U skladu sa našom vodećom pozicijom na tržištu u kreditiranju stanovništva i privrede, snažno podržavamo sektor MSP i malih preduzeća jer on predstavlja kičmu naše privrede. Verujem da će upravo potpisana kreditna linija sa EBRD-om osnažiti našu dalju saradnju i finansiranje MSP sektora u Srbiji“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora OTP banke Predrag Mihajlović.

Član Izvršnog odbora OTP banke Branimir Spasić istakao je da ta finasijska institucija strateški podržava MSP i da će nastaviti da istražuje dodatne mogućnosti kako bi obezbedila bolji pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima.

„Jedva čekamo da započnemo saradnju sa OTP bankom i da zajednički podržimo mala preduzeća u Srbiji. Posebno nam je drago što potpisujemo kreditnu liniju u lokalnoj valuti, jer će to ojačati poverenje u finansijski sistem“, izjavila je direktorka EBRD-a za finansijske institucije na zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi Aleksandra Vukosavljević.

OTP banka navosi da sa širokom regionalnom pokrivenošću i fokusom na MSP sektor, ima potencijal da obezbedi preko potrebno finansiranje manjim preduzećima i da doprinese razvoju MSP sektora u celoj zemlji.

Napominje se da je EBRD vodeća investiciona institucija u Srbiji koja je do sada uložila preko 6,9 milijardi evra u 296 projekata u zemlji.

Fokus banke u Srbiji jeste razvoj privatnog sektora, poboljšanje javne komunalne infrastrukture i olakšavanje tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.