U trendu

Žalbe protiv Vocapa zbog pravila o zaštiti privatnosti

BRISEL – Kompanija Vocap (WhatsApp), u vlasništvu Fejsbuka, suočila se danas sa nizom pritužbi Evropske organizacije za zaštitu potrošača i drugih grupa zbog ažuriranja svojih odredbi o zaštiti privatnosti, što je izazvalo globalno negodovanje i čak prelazak nekih korisnika na rivalske aplikacije kao što su Telegram i Signal.

Vocap je u januaru uveo nove odredbe o zaštiti privatnosti, koje mu omogućavaju da deli neke podatke sa Fejsbukom i njegovim drugim ćerkama firmama.

Tada je rečeno da najnovije izmene omogućavaju korisnicima da komuniciraju sa kupcima i da takve izmene neće uticai na privatne konverzacije.

Evropska organizacija za zaštitu potrošača i njenih osam članica kritikovali su promenu i podneli su žalbu Evropskoj komisiji i Evropskoj mreži za zaštitu potrošača, navodeći da Vocap nezakonito vrši pritisak na korisnike da prihvate njegove nove politike.

“Sadržaj ovih obaveštenja, njihova priroda i tajming, stvaraju neprimeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora i zato predstavljaju kršenje direktive EU o nepoštenoj trgovinskoj praksi”, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

„Vocap nije jednostavnim i razumljivim jezikom objasnio prirodu promena. Dvosmislenost predstavlja kršenje zakona EU o zaštiti potrošača, koji kompanije obavezuje na jasne i transparentne uslove ugovora i komercijalnu komunikaciju“, dodaje se u saopštenju.

Zatraženo je da Evropska mreža za zaštitu potrošača i evropske vlasti za zaštitu podataka rade zajedno na rešavanju problema sa zaštitom privatnosti i prava potrošača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.