U trendu

Zaplovio turistički brod Moravom

JAGODINA – Uz pesmu „Oj, Moravo“, kolo i srpsku gibanicu, danas je, u Izletišti „Kočin hrast“ kod Jagodine, plovidbu započeo prvi turistički brod, ispraćen od nekoliko stotina stanovnika Jagodine i Kočinog Sela.

Prvi putnici bili su funkcioneri grada Jagodine, na čelu sa predsednikom Skupštine grada i narodnim poslanikom Draganom Markovićem – Palmom.

„Na ovom mestu je bila samo jedna neugledna baraka, danas je tu moderan restoran sa terasama, sportski tereni, pristanište, ribolovačka staza, mobilijari, mesta za individualne roštiljdžije, prostrano parkiralište, toalet… Sve smo to uradili vlastitim sredstvima“, rekao je Marković, pred polazak broda.

On je istakao da je u Izletištu zaposleno oko 20 radnika od kojih je 16 iz Kočinog Sela.

Jagodina i Srbija imaju, dobre uslove za razvoj turizma, koji će tek doći do izražaja posle pobede nad virusom korona, dodao je Marković i istakao da su ekonomska i politička stabilnost, bezbednost i srpska gostoljubivost, glavni aduti za dolazak turista u našu zemlju.

Spomen park „Izletište Kočin hrast“, nalazi se na levoj obali Velike Morave, oko sedam kilometara od Jagodine, u ambijentu Kočinog hrasta, starog preko 350 godina, za koji kažu da je „najstariji u Evropi“.

Taj hrast je zaštićeno prirodno dobro, gde je prema predanju, kapetan Kosta Koča Anđelković – frajkor, pre 220 godina počeo borbu protiv turske vlasti i osnovao „Kočinu krajinu“, koja je trajala od septembra 1787. do decembra 1788. godine.

Izletište „Kočin hrast“ je prvo stavljanje u turističku ponudu Velike Morave, sa velikim potencijalima, ali ne iskorištenim, u gotvo svim opštinama uz ovu najveću srpsku reku od Stalaća do ušća u Dunav.

Pre 13 godina, Jagodina je bila gotovo ne zanimljiva turistička destinacija, a sada, posle izgradnje Akva parka, ZOO vrta, Muzeja voštanih figura… i sada Izletišta „Kočin hrast“, postala je traženo mesto i za odmor i za razgledanje, tvrde turistički radnici ovog grada.
Sat vožnje brodom „košta“ 500 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar