U trendu

Zaposleni u IT industriji strahuju od masovnih otpuĆĄtanja

BEOGRAD – Veliki broj zaposlenih u IT industriji u Srbiji strahuje od otpuĆĄtanja, a pogotovo u autsorsing centrima, s obzirom da su najveće tehnoloĆĄke kompanije poput Gugla, Amazona i Majkrosofta krajem 2022. i početkom 2023. najavile masovna otpuĆĄtanja, zbog čega je opala potraĆŸnja za IT stručnjacima.

Zaposleni u IT firmama u Srbiji smatraju da njihove pozicije trenutno nisu stabilne i da je zbog toga doĆĄlo do većeg konkurisanja na oglasima za posao, rekao je Marko Vučetić sa portala za zapoĆĄljavanje „Hello World“.

Ipak, kompanije koje imaju svoj proizvod trenutno su u stabilnijoj poziciji u odnosu na one koje zavise od globlanih projekata.

Značajan broj zaposlenih u IT kompanijama u Srbiji objavljuje na druĆĄtvenim mreĆŸama da mnoge tehnoloĆĄke kompanije u kojima rade najavljuju otpuĆĄtanja, prenosi sajt Netokracija.

Među kompanijama koje su već otpustile pojedine zaposlene naơle su se prvenstveno strane kompanije koje imaju svoje razvojne i autsorsing centre u Srbiji.

Ponuda poslova u Srbiji u poslednjem kvartalu opala je u odnosu na početak godine kada je broj oglasa za posao na početku godine porastao za 27 odsto.

„Na globalnom nivou početkom godine bilo je preko 100.000 otupĆĄtenih radniku iz ovih kompanija, ali u Srbiji je dobro da joĆĄ uvek nije bilo takvih masovnih otpuĆĄtanja,“ rekao je Vučetić.

Dodaje da su neka radna mesta trenutno nestabilna zbog toga ĆĄto mnogi poslovi zavise od globalnih projekata.

Broj konkurisanja na oglasima za posao u decembru 2022. godine bio je 6.749 u odnosu na decembar predhodne godine gde je konkurisalo 5.229.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.