U trendu

Zaposleni u nemačkim javnim službama dobili povišicu plata

Zaposleni u državnim i opštinskim službama u Nemačkoj noćas su postigli sporazum o postepenom povećanju plata da se nadoknadi inflacija koji će omogućiti da se izbegnu novi štrajkovi.

„Postigli smo odgovoran dogovor o platama“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser), zadužena takođe za javni sektor.

Pritisak je bio jak na socijalne partnere posle više nedelja pregovora bez rezultata praćenih štrajkovima u brojnim javnim sektorima – pošti, saobraćaju, bolnicama, u kontekstu jakog rasta cena.

Oko 2,5 miliona zaposlenih u državnoj i opštinskoj službi imaće povišicu plate od 5,5 odsto, ili najmanje 340 evra mesečno, od marta 2024.

Od juna 2023. godine, nadoknada za inflaciju oslobođena poreza u iznosu od 3.000 evra biće isplaćena zaposlenima u više tranši.

„Odlučujući da prihvatimo ovaj kompromis išli smo do podnošljivog limita“, napisao je u saopštenju Frank Verneke, predsednik zajedničkog sindikata usluga (Verdi) koji predstavlja zaposlene u javnom sektoru.

Sindikat Verdi i savez funkcionera tražio je povećanje plata od 10,5 odsto i najmanje 500 evra mesečno tokom 12 meseci.

Ovim dogovorom će se izbeći zaoštravanje socijalnog pokreta posle više dana organizovanih štrajkova od početka godine.

Sindikat Verdi pridružio se krajem marta velikom nacionalnom štrajku koji je paralisao nemački saobraćajni sektor.

Rekordna inflacija zabeležena poslednjih meseci u zemlji, sa vrhuncem od 10,4 odsto na godišnjem nivou u oktobru, vršila je pritisak na pregovore o platama u raznim sektorima.

Pregovori o platama nastavljeni su u drugim sektorima kao što je železnica gde su želeničari u petak održali poludnevni štrajk.

Krajem 2022. godine četiri miliona nemačkih radnika zaposlenih u industriji izdejstvovala su povećanje plata od 8,5 odsto u periodu od dve godine.

U vazduhoplovnom sektoru, sindikat Verdi pozvao je osoblje obezbeđenja na aerodromu u Berlinu na štrajk u ponedeljak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar